Κρήτη: Κατολισθήσεις και υπερχείλιση ποταμών από τις συνεχείς βροχοπτώσεις στα Δυτικά-Κλειστά σχολεία στα Χανιά

Οι φωτογραφίες της Εθνικής Οδού στο ύψος του Φόδελε είναι από τον Στέλιο Καψαλάκη και δημοσιεύθηκαν στους ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ.

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σαρώνει την Κρήτη, κυρίως στα δυτικά του νησιού προκαλώντας κατολισθήσεις βράχων στον Βόρειο οδικό Αξονα, κυρίως στο Φόδελε και άλλες σοβαρές ζημιές. 

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Αποκορώνου, Καντάνου- Σελίνου και Σφακίων.

Η απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία ελήφθη από τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεννόηση και με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα Χανιά, δεν διασφαλίζεται η απολύτως ασφαλής πρόσβαση στις σχολικές μονάδες μαθητών και εκπαιδευτικών.

Χάος επικρατεί από τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, στο κέντρο των Χανίων. Μεγάλα δέντρα έπεσαν στην οδό Πλουμιδάκη, στο πλάι του Δημοτικού Κήπου των Χανίων, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε δύο τουλάχιστον σταθμευμένα οχήματα και μικρότερες ζημιές σε άλλα.

Τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του ΕΑΑ/meteo έως το πρωί της Δευτέρας ήσαν στην Ασή Γωνιά των Χανίων (βροχόπτωση 192 χιλιοστών μέσα στις δέκα πρώτες ώρες της ημέρας), στο Σέμπρωνα Χανίων (133), στις Βρύσες Χανίων (84), στον Αλικιανό Χανίων (80) και στους ‘Αγιους Πάντες Χανίων (65).

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ/meteo, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες.

Κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι στον ΒΟΑΚ

Με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην Εθνική Οδό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στο Φόδελε, εξαιτίας πτώσεων βράχων και χώματος.

Προβλήματα με κατολισθήσεις και στην εθνική στο ύψος των Σισών, επίσης στο ύψος της Σκεπαστής αλλά και στο δρόμο Ηρακλείου – Μοιρών όπου στο ύψος πριν το Σίβα καταγράφονται κατολισθήσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη «Φωνή του Μαλεβιζίου», λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης, ο ποταμός «Πανδομάνδρης» έχει υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα η Τ.Κ.Φόδελε να κλείσει πρόχειρα το δρόμο, στο ύψος της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο σημείο της επαρχιακής οδού όπου συνδέεται το Φόδελε με το Μάραθος. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και από την άλλη πλευρά.

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από το Φόδελε αλλά και από άλλα σημεία. H τροχαία βρίσκεται στο σημείο και ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Όλες οι υπηρεσίες της Κρήτης στα Χανιά βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του παρατεταμένου κύματος κακοκαιρίας ενώ το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει σήμερα στις 12:30.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια σε αρκετά σημεία του βόρειου οδικού άξονα να μην κλείσουν οι δρόμοι.

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

«Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες «ιρλανδικές» διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται».

Επί ποδός η πυροσβεστική

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την Κρήτη, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών. Η Υπηρεσία δέχτηκε 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από κατοικίες, κοπές δέντρων και έλξεις ακινητοποιημένων οχήματων. Με 7 συνεργεία και 14 άτομα προχώρησε σε 15 αντλήσεις υδάτων, 4 κοπές δέντρων και 4 έλξεις οχημάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here