Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια για λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων

Ξεκίνησε στις 11 το πρωί στη Σόφια, η κρίσιμη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, για το ονματολογικό των Σκοπίων, με τους Ευρωπαίους σύσσωμους να σπρώχνουν προς την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, καθώς επιθυμούν να προχωρήσει το πρότζεκτ της ευρωπαικής και νατοικής πορείας της ΠΓΔΜ. Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. 

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο περιθώριο των Εργασιών της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλακανίων.

Χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, επανέλαβε την ην προσήλωσή του στον στόχο της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, ενώ συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρονται στον έντονο ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. στην προσπάθεια για ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και στις διεργασίες μέσα στην ΠΓΔΜ για τη διαδικασία επικύρωσης και έγκρισης της λύσης εκεί. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η Ε.Ε. θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, εφόσον, βεβαίως, αυτή επιτευχθεί.

Ο κ. Ζάεφ είπε πως περιμένει «μόνο πρόοδο».

Tις προσπάθειες των δύο ηγετών, του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σκοπιανού ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό των Σκοπίων, επικρότησαν οι σοσιαλιστές ηγέτες στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έγινε στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, σύμφωνα με αναρτήσεις του κ. Τσίπρα στο Twitter, επεσήμαναν ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν, όπως αναφέρει με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονές μας «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας». Έκανε λόγο για εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική συνάντηση, επισημαίνοντας ότι, ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος, ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Το ζήτημα τέθηκε και σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου, με τον κ. Τουσκ να επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here