Κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες-Ενδιαφέρον από ΗΠΑ

Ξεκινά την Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, με στόχο να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια βιώσιμη, αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά, μετά από σύσκεψη στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαίωσε την Δευτέρα τις «κόκκινες γραμμές» και έδωσε στον επικεφαλής  της διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussel Group, Γ. Χουλιαράκη, οδηγίες για τις ελληνικές θέσεις. Στόχος της κυβέρνησης να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τους συντελεστές ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και να εξασφαλισθούν όσο δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016, αφού και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι αυτά πρέπει να μειωθούν δραστικά.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν πως η Αθήνα, με βάση τις 4 προϋποθέσεις που έχει θέσει και ο πρωθυπουργός, επιδιώκει μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει μέσο-μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου, θα προβλέπει «χαμηλά» πρωτογενή πλεονάσματα, θα προβλέπει ένα «επενδυτικό πακέτο» για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και δεν θα επιβάλλει «νέα» μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Λιού

Για να καμφθούν οι έντονες ενστάσεις, κυρίως του ΔΝΤ στο θέμα των εργασιακών και του ασφαλιστικού, όπου ζητά απελευθέρωση απολύσεων και άμεσα μέτρα περικοπών), ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει, αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής της Ρίγα, την παρέμβαση των ΗΠΑ, με τηλεφώνημα του προς τον Αμερικανό υπουργό Τζακ Λιού,  Πληροφορίες, φέρουν τον Αμερικανικό παράγοντα να έχει θορυβηθεί από τυχόν αρνητική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις και να ενεργοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας το θέμα της Ελλάδας και στη σύνοδο των G7 που γίνεται στη Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση στον ΦΠΑ προτείνει τρεις συντελεστές  7%, 14% και 22% ευελπιστώντας ότι θα γίνουν δεκτές ενώ στα εργασιακά προσδοκά μιά συμφωνία που θα παραπέμπει σε επανεξάταση του θσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εκεί που υπάρχει απόσταση είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν από τώρα μέτρα για δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.

Οι θεσμοί επιμένουν να ζητούν πάντως αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου, εστιάζοντας στην προσωπική διαφορά αλλά και παρεμβάσεις σε μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η νέα κυβέρνηση όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Η κυβέρνηση δεν συζητά πάντως οποιαδήποτε μείωση μισθών και παραπέμπει στη συνολική αναδιάρθρωση-εξορθολογισμό του ενιαίου μισθολογίου. Για το θέμα των 100 δοσεων αντιτείνει ότι η εφαρμογή τους είναι επιτυχημένη και αποφέρει  ήδη έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here