Κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Στο ερώτημα εάν θα δοθεί η όχι μια μικρή έστω αύξηση της ρευστότητας μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες, καλείται να απαντήσει το Δ.σ της ΕΚΤ, μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων φορολογικών μέτρων από την ελληνική Βουλή. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση του Eurogroup καθώς και η απόφαση της Κομισιόν να δοθεί η γέφυρα των 7 δις ευρώ στην Ελλάδα μέσω του EFSM.

Ωστόσο, υπάρχουν σκληροπυρηνικοί κύκλοι μέσα στο Δ.Σ της ΕΚΤ, όπως ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γ. Βάιντμαν, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή Σόιμπλε και επιμένει στον στραγγαλισμό των ελληνικών τραπεζών ακόμη και σήμερα.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη δεν θα είναι εύκολη. Η ΕΚΤ θα χρειαστεί διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με το προγραμματισμένο πρόγραμμα διάσωσης, συμπεριλαμβανόμενης της πληρωμής των ομολόγων στις 20 Ιουλίου, που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δοθεί μικρή αύξηση του ορίου του ELA, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές του Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Εάν δοθεί αύξηση, θεωρείται επί του παρόντος επαρκές το μαξιλάρι των διαθέσιμων ενεχύρων που έχει μείνει μετά την αύξηση του haircut.

Το «ξεκλείδωμα» της ρευστότητας είναι κρίσιμο για τις τράπεζες, προκειμένου το σύστημα να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης από το νέο πακέτο βοήθειας.

Ο Andreas Dombret, μέλος του δ.σ. της Bundesbank, διατύπωσε προβληματισμό για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά μάλιστα από την τραπεζική αργία, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ισχύσει άμεσα η οδηγία που αφορά την εφαρμογή bail in.

H Μοrgan Stanley υπολογίζει, με βάση τις παραδοχές των stress tests του 2014, σε 4,6 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν και τις πρόσθετες προβλέψεις στα 14 δισ. ευρώ. Επίσης, θεωρεί ότι η έξοδος από το ευρώ αποτελεί κίνδυνο και ότι οι τράπεζες εξελίσσονται σε δύσκολο στοίχημα.

Υψηλό ρίσκο από την εφαρμογή του νέου προγράμματος βλέπει και η Moody’s, η οποία θεωρεί βέβαιη την παράταση των capital controls για μεγάλο διάστημα, καθώς είναι περιορισμένη η δυνατότητα χρηματοδότησης και σίγουρη η διατήρηση του ELA σε υψηλό επίπεδο.

Σήμερα ο ELA αντιστοιχεί στο 25% του ενεργητικού, ενώ η συνολική ρευστότητα που έχει ληφθεί από το ευρωσύστημα στο 35% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here