Κρίσιμες ώρες για την διαπραγμάτευση στο Brussels Group

Πολύ κρίσιμη μέρα η σημερινή για την διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο  Brussels Group από τις οποίες μπορεί να κριθεί εάν θα οδηγηθούμε σε συμφωνία που θα ανοίξει την στρόφιγγα της ρευστότητας από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί  πως οι δύο πλευρές θα δώσουν τα χέρια στις αρχές της εβδομάδας και θα οδηγηθούμε σε  ένα έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα ανάψει το πράσινο φως για να απελευθερωθεί τουλάχιστον μέρος της δόσης του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως   συνεχίζει να δηλώνει  σε όλους τους τόνους  πως δεν έχει καμία διάθεση να κάνει πίσω από τις » κόκκινες γραμμές » της.

Αυτό φάνηκε και χθες ανήμερα της Πρωτομαγιάς όπου κορυφαία  στελέχη της κυβέρνησης, (Βαρουφάκης, Βούτσης, Σκουρλέτης) που συμμετείχαν  στη συγκέντρωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς έστειλαν με δηλώσεις τους  σαφή μηνύματα αποφασιστικότητας προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές πως ορισμένα ζητήματα, για την αντιμετώπιση κυρίως της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι αδιαπραγμάτευτα.
«Δεν το επιθυμούμε. Εάν όμως τα πράγματα φτάσουν σε σημείο μη βατό, τότε δικαιούμαστε να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία», ηταν η δήλωση που επανέλαβε  ο κ. Τσίπρας.
Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν απόψε στις  7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ωστόσο δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.  Χθες , Παρασκευή πάντως, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στο επίκεντρο των συζητήσεων  βρέθηκαν θέματα ενέργειας, φορολογίας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαπίστωσε πρόοδο, ένα μόλις 24ωρο μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή ενός Grexit.
«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς να πει εάν οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε ένα σημείο καμπής.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία πως μια σειρά από μέτρα, όπως: αύξηση του φόρου πολυτελείας, υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες, μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους, λοταρία αποδείξεων, περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, είναι ικανά να  ανοίξουν το δρόμο για την τελική συμφωνία.

Συγκρατημένος αλλά αισιόδοξος ο Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, ωστόσο κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση» επισήμανε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αυτό που μπορώ να πω στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πως δεν θα υπάρξει ελληνική χρεοκοπία» είπε ο Γιούνερ. «Η Ελλάδα είναι και θα μείνει σταθερά τμήμα της Ευρωζώνης» υπογράμμισε, λέγοντας πως αυτό είναι κοινός στόχος όλων των κυβερνήσεων στην Ευρωζώνη.

«Όμως σε αντάλλαγμα αναμένεται από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Eurogroup και να προχωρήσει σε βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική» επισήμανε.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here