Κρέτσου: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα. Δεν έχασε ούτε ένα ευρώ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

«Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα διότι στην τελευταία προγραμματική περίοδο δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ» ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

«Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες η οποία υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η ΕΕ. Γι’ αυτό είμαι πολύ υπερήφανη και πολύ χαίρομαι που έρχομαι στην Ελλάδα, ως επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, για να βοηθήσω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο. Εμείς προτείναμε, όπως ξέρετε, τη συγχρηματόδοτηση στο 100% για την Ελλάδα και θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα, διότι στην τελευταία προγραμματική περίοδο δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ και απορροφήθηκαν όλα τα χρήματα της ΕΕ, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ καλό σημάδι» είπε η Κορίνα Κρέτσου.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ, είπε ότι «είναι ηράκλειος ο άθλος και πολύ δύσκολος, αλλά η ΕΕ θα ανταπεξέλθει» και επικαλέστηκε το μήνυμα που έστειλε πρόσφατα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ότι «αν το θέλουμε πραγματικά, μπορούμε να έχουμε ένα λαμπρό κοινό μέλλον. Αλλά όλοι μαζί».

«Για να συμβεί αυτό πρέπει να κλείσουμε το χάσμα αυτού που περιμένουν οι πολίτες από την ΕΕ και αυτού που μπορεί πραγματικά να παραδώσει η ΕΕ» υποστήριξε η κ. Κρέτσου και τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει θαύματα, αν τα κράτη μέλη δεν διαδραματίσουν και αυτά το δικό τους ρόλο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να ακουστεί όλων η φωνή στον διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει για το μέλλον των ευρωπαϊκών εγχειρημάτων και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει λόγος και στα εθνικά κοινοβούλια, για να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι είδους Ευρώπη θέλουμε από αύριο και μετά.

«Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες μας την ελπίδα ώστε να πιστέψουν στην Ευρώπη» ανέφερε η Κορίνα Κρέτσου και υπογράμμισε ότι η πολιτική ισότητας, η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ κρατών είναι ένας ισχυρός λόγος για να πιστέψει κανείς στην Ευρώπη.

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι η πολιτική συνοχής δεν μπορεί από μόνη της να γιατρέψει την Ευρώπη, αλλά και σίγουρα η Ευρώπη δεν μπορεί να γιατρευτεί χωρίς την πολιτική συνοχής.

Η Επίτροπος της ΕΕ ανάφερε ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής συνοχής θα πρέπει να είναι ορατά στους πολίτες (καλύτερο οδικό δίκτυο, καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, καλύτερα σχολεία κλπ) και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε έργα όπως η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το μετρό της Αθήνας, λέγοντας μάλιστα πως ελπίζει ως το τέλος της θητείας της να μπορέσει να επισκεφθεί και το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η κ. Κρέτσου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι αύριο, Πέμπτη, μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα κάνουν εγκαίνια της σήραγγας στα Τέμπη και με την ευκαιρία πρόσθεσε: «Θέλω να σας συγχαρώ διότι αυτό είναι ένα παλαιό έργο, που χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια να κατασκευαστεί. Και τελικά υπάρχει αυτός ο σύντομος δρόμος Αθήνας-Θεσσαλονίκης που είναι πολύ καλή είδηση για όλη την Ευρώπη».

Είπε ακόμη ότι την Παρασκευή θα μεταβεί τη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθεί, στη Δυτική Μακεδονία, μια μονάδα στερεών αποβλήτων για να υπογραμμίσει ότι είναι πάρα πολλά αυτά που έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει η πολιτική συνοχής για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

«Έχουμε 20 δισ. στο τραπέζι για το 2020 και με το ποσό αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα να θέτει τα θεμέλια του νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα αξιοποιεί την επιχειρηματικότητα, τις εξαγωγές, την έρευνα και καινοτομία και θα κάνει τα βήματα για ένα γρήγορα διαδίκτυο ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές» υπογράμμισε η Κορίνα Κρέτσου, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αυτό το πρότζεκτ για την ευρυζωνικότητα είναι μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας στις απομακρυσμένες περιοχές.

Επισήμανε, ακόμη, ότι συνεργάζεται σκληρά με τον αρμόδιο υπουργό Α. Χαρίτση, διότι η Ελλάδα έχει σημαντικό πρόβλημα με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και πληρώνει μεγάλα πρόστιμα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλους τους συναρμόδιους φορείς, με υπουργούς, δημάρχους, περιφερειάρχες στην Ελλάδα διότι η πολιτική συνοχής έχει αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Εκτίμησε ότι το έργο της πολιτικής συνοχής θα είναι πιο αποτελεσματικό στην Ελλάδα, αν αντιμετωπίσουμε τρεις μείζονες προκλήσεις: τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διοικητικής δυνατότητας και την ενδυνάμωση του συντονισμού μεταξύ θεσμών.

«Αυτή πρέπει να είναι η δική σας δέσμευση» είπε η κ. Κρέτσου, απευθυνόμενη στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τόνισε ότι χρειάζονται τεράστιες απλοποιήσεις διαδικασιών ιδιαίτερα για τις απαλλοτριώσεις γης. Ως προς τη διοικητική δυνατότητα είναι ουσιώδες, όπως είπε, όλοι να συμμετέχουν για την παράδοση των έργων και να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν.

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν χρήματα στην ΕΕ για πάρα πολλά έργα που περιμένουν, διότι τα κράτη μέλη δεν έχουν τη διοικητική δυνατότητα να τα διαχειριστούν. «Τώρα θα υπάρχουν χρήματα να τα διαχειριστούν άμεσα οι πόλεις και είναι μεγάλη πρόκληση αυτή ώστε να υλοποιηθούν πρότζεκτ υψηλής ποιότητας» είπε και τόνισε ως προς τον συντονισμό ότι είναι κρίσιμο όλοι, περιφέρειες, κοινωνικοί εταίροι, κυβέρνηση, διοίκηση, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση των έργων.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε τις ευκαιρίες» τόνισε η κ. Κρέτσου, για να προσθέσει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αποφασιστικοί για το μέλλον της πολιτικής συνοχής και το μέλλον της Ευρώπης. Ανέφερε, τέλος, ότι τον Ιούνιο θα επισκεφθεί νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να στηριχθούν οι κάτοικοί τους.

Χαρίτσης: Πρωτοφανείς προκλήσεις μπροστά μας

«Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις πρωτοφανείς στην ιστορία της. Η αποχώρηση της Βρετανίας, η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, κρίσεις που αποσταθεροποιούν το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια τα κράτη μέλη και διασφάλιζε την αργή, αλλά σταθερή εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Πλέον, καλούμαστε όλοι να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, τόσο μέσα στα κράτη μέλη, όσο και μεταξύ τους, θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της ΕΕ αλλά και στην ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Αναφερόμενος στο πώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αξιοποίησε τους πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων στο πλαίσιο υλοποίησης των πολιτικών συνοχής, είπε ότι αυτές τις ημέρες έκλεισε και τυπικά το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, για το σύνολο των επιχειρησιακών προγραμμάτων. «Καταφέραμε και απορροφήσαμε πλήρως τους κοινοτικούς πόρους που υπήρχαν στη διάθεση της χώρας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την πραγματική οικονομία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:

«Με σκληρή δουλειά και άρτιο σχεδιασμό, εξυγιάναμε τα προγράμματα και επιταχύναμε δραστικά την υλοποίηση των έργων».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα τεθούν στο επίκεντρο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έπληξαν το κύρος της χώρας διεθνώς.

«Πολύ περισσότερο όμως υλοποιούμε για πρώτη φορά έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, με ξεκάθαρες προτεραιότητες, και στον οποίο θα υπάγονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία» συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία, σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς που η οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, (τεχνολογίες πληροφορικής, μεταφορές, ενέργεια κλπ) και κυρίως στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που έχει προσόντα περισσότερα από κάθε άλλη γενιά, αλλά λόγω της κρίσης έφυγε στο εξωτερικό.

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε τη Βουλή ότι αυτή τη στιγμή από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 20 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Οι προσκλήσεις αυτές έχουν συναντήσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και έχουν καταθέσει ποιοτικά σχέδια, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για μια νέα αναπτυξιακή λογική.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, είπε ότι θα αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια το ποσό που αφορά την επιχειρηματικότητα των αυτοαπασχολούμενων αποφοίτων ΑΕΙ, κατά 19 εκατομμύρια για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων και κατά 112 εκατομμύρια για την ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here