Κρεγκ Γουόλτσερ: «Caldera Festival 2015»

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ένα από τα πιο διάσημα βιβλιοπωλεία παγκοσμίως, η «Ατλαντίδα», διοργανώνει 4ο Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρας με σκέψεις, τέχνη, μουσική (και ντόπιο κρασί) αλλά και αστέρια σε μια μικρή ταράτσα, απ’ όπου αγναντεύει κανείς το Αιγαίο Πέλαγος.  Το «Caldera Festival 2015» πραγματοποιείται από τις 11 ως τις 13 Σεπτεμβρίου (από τις 11 π.μ. ως τις 2 π.μ. περίπου) στους χώρους του βιβλιοπωλείου στην Οία και στο Πανηγυρόσπιτο – Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Οίας. Μιλάμε με τον Κρεγκ Γουόλτσερ, ιδρυτή του «Atlantis Books».

-Εφέτος;

Το  «Atlantis Books», όπως είναι γνωστό στις φίλες και τους φίλους του σε ολόκληρο τον κόσμο, παρουσιάζει ενδιαφέροντες καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους οι Ντέιβιντ Σεντάρις , Μπίλι ΚόλινςΡος ΝτέιλιΤζούλιαν ΓκαρτζιούλοΣώτη Τριανταφύλλου, Αμάντα ΜιχαλοπούλουΑύγουστος Κορτώ και αναγνώσεις ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη καθώς και προβολές επηρεασμένες από τον ίδιο, από το Αρχείο Καβάφη. Τα προηγούμενα Caldera Festivals είχαν την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσουν ονόματα όπως οι Πολ ΜάρεϊΆλι Σμιθ και Ευγένιος Τριβιζάς, αλλά και καλλιτέχνες, μουσικούς και σεφ που μοιράστηκαν γενναιόδωρα το ταλέντο τους σε δράσεις ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό.

-Τι είναι αυτό το φεστιβάλ;

Το Caldera Festival 2015 είναι το μεγαλύτερό μας μέχρι στιγμής. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη λίστα των συμμετεχόντων που εξακολουθεί να μεγαλώνει. Ελπίζουμε το event να ενισχύσει τη μεγαλύτερη fund-raising της επόμενης δεκαετίας: θέλουμε να αγοράσουμε το πιο όμορφο κτίριο στη Σαντορίνη, ένα πετρόκτιστο οίκημα, ένα λαβύρινθο από σπηλιές στο διπλανό χωριό και να το μετατρέψουμε σε ένα Writers & Αrtists Residency. Θα σας πούμε περισσότερα πάνω σε αυτό σύντομα. Για την ώρα ξεκινάμε με ένα «Καλώς ήρθατε και Μείνετε Ενθουσιασμένοι.

Τι είναι το Atlantis Books;

Είναι ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στην Οία της Σαντορίνης. Από το 2004 φιλοξενεί λογοτεχνικά και σπάνια βιβλία, πρώτες εκδόσεις, γάτες και σκύλους. Το 2010 ξεκίνησε τις δικές του ανεξάρτητες εκδόσεις Paravion Press. Το Atlantis Books διοργανώνει το Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρα από το 2012 ενώ έχουν γράψει γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, οι New York Times, οι Times of London, ο Guardian. Έχει φιγουράρει πολλές φορές σε λίστες για τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.

-Ποιοί άλλοι συμμετέχουν;

David Sedaris

Μπεστελερίστας Αμερικάνος συγγραφέας ελληνικής καταγωγής και ένας από τους πιο αγαπητούς χιουμορίστες παγκοσμίως. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ενώ έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι-πέντε γλώσσες.

Billy Collins

Δαφνοστεφής ποιητής των Η.Π.Α. (2001-2003), οι τρεις ποιητικές συλλογές του Collins έχουν σπάσει τα ρεκόρ πωλήσεων ποίησης.

Ross Daly Quartet

Ross Daly (λύρα, σάζι, τάρχου), Κέλυ Θωμά (λύρα), Tαξιάρχης Γεωργούλης (ούτι) και Σοφία Ευκλείδου (τσέλο). «Μουσικός (και πολίτης) του κόσμου» ο Ross ειδικεύεται στην Κρητική λύρα ενώ έχει κυκλοφορήσει πάνω από 35 δίσκους αυθεντικών συνθέσεων και παραδοσιακών μελωδίων συλλεγμένες στα ταξίδια του. Το 1982 έστησε το μουσικό εργαστήρι «λαβύρινθος», στο Χουδέτσι, 20χμ νότια από το Ηράκλειο Κρήτης.

Julian Gargiulo

Διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης, απέκτησε τον τιμητικό τίτλο του καλλιτέχνη Steinway το 2015. Στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται κονσέρτα σε χώρους όπως Carnegie Hall (ΗΠΑ), United Nations’ Dag Hammarskjöld Auditorium (ΗΠΑ), Moscow Conservatory Hall (Ρωσία), Teatro Philarmonico du Verona (Ιταλία), The Esplanade (Σινγκαπούρη) and Seymour Theatre Centre (Αυστραλία).


Αρχείο Καβάφη

Η κυριότητα του Αρχείου Καβάφη διαβιβάστηκε στο Ίδρυμα Ωνάση το 2012. Το Αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει το προσωπικό αρχείο του ποιητή (χειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα). Το Αρχείο Καβάφη/’Ιδρυμα Ωνάση μέσα από τις πολλαπλές πρωτοβουλίες και δράσεις του (ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιοποίηση του καβαφικού αρχείου, έκδοση του καβαφικού έργου σε braille κ.ά) αποσκοπεί στη διάνοιξη νέων τρόπων συνομιλίας και διάδρασης του κοινού με τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here