Κρεατάκια: Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν

Τα «κρεατάκια» ή όπως ονομάζονται επιστημονικά (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι μικρές μάζες ιστού που βρίσκονται ακριβώς επάνω από τις αμυγδαλές.

Τα κρεατάκια αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία και συνήθως αρχίζουν να συρρικνώνονται από την ηλικία των επτά ετών και έπειτα.

Στην περίπτωση που αυτά διογκωθούν υπερβολικά μπορεί να προκαλέσουν:

1. Αδενοειδίτιδα

Φλεγμονή των αδενοειδών εκβλαστήσεων, συνήθως έπειτα από λοίμωξη. Βακτήρια και ιοί μπορεί να προκαλέσουν την αδενοειδίτιδα.

2. Δύσπνοια

Η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων παρεμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή και την απομάκρυνση της βλέννας από τη ρινική κοιλότητα.

3. Αποφρακτική υπνική άπνοια

Όταν τα κρεατάκια είναι μεγάλα σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσουν διαλείπουσα διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το αποτέλεσμα είναι η διακοπή της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα (άπνοια) αρκετές φορές μέσα στη νύχτα. Η υπνική άπνοια εκδηλώνεται κυρίως με το έντονο ροχαλητό.

4. Ωτίτιδα

Η διόγκωση των αδενοειδών εκβλαστήσεων στα παιδιά οδηγεί σε απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες απομακρύνουν τα υγρά από τα αυτιά προς το λαιμό. Εάν τα υγρά δεν απομακρύνονται, εκδηλώνονται επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των αυτιών.

Πηγή: healthreport.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here