Κραχ, λιτότητα και κρίση: Ένας αέναος φαύλος κύκλος

Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΡΗ

Συγκρίσεις για την προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση με τις αντίστοιχες «αναδυόμενων οικονομιών», όπως Αργεντινή, Τουρκία, Λετονία, Ταϊλάνδη, κάνει ο Σάιμον Κουιγιάνο-Έβανς, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές της Γερμανικής Τράπεζας Commerzbank στην εφημερίδα Financial Times.

Eπεξήγηση των καρτών: Σε όλες η Ελλάδα αποτυπώνεται με την συνεχή μαύρη γραμμή.  Η Τουρκία είναι με την διακεκομμένη κίτρινη, η Αργεντινή με την διακεκομμένη γκρι, η Λετονία με τη λεπτή  και η Ταϊλάνδη με την γκρι γραμμή. Η πρώτη κάρτα δείχνει τη πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος,  η δεύτερη τη πορεία του χρέους που στην περίπτωση της Ελλάδας παραμένει στα ύψη, η τρίτη την πορεία του ΑΕΠ που συνεχίζει να πέφτει με την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη πτώση και την Τουρκία άνοδο και η τέταρτη κάρτα δείχνει την ανεργία όπου η Ελλάδα σπάει όλα τα ρεκόρ. 

Η σύγκριση για όλες τις χώρες γίνεται με βάση το σημείο t  που είναι ο χρόνος κατά τον οποίον άρχισε η κρίση στις παραπάνω χώρες, δηλαδή 2009 για την Ελλάδα, 2008 για τη Λετονία, 2001 για τη Τουρκία, 1999 για την Αργεντινή και 1997 για την Ταιλάνδη. 

Η Ελλάδα δεν σηκώνει άλλο «πόνο»

«Μια απλή σύγκριση των εμπειριών της κρίσης στην Ελλάδα με τις κρίσεις που ξέσπασαν στις λεγόμενες «αναδυόμενες χώρες» δείχνει πολύ απλά ότι η ήδη πιεσμένη οικονομία της Ελλάδας και το εκλογικό σώμα της δεν είναι σε θέση να δεχθούν περισσότερο πόνο», τονίζει Σάιμον Κουιγιάνο-Έβανς στους FT.

«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης γνωρίζουν τις επιλογές ,και θα χρειαστεί να αποφασίσουν για μια στρατηγική που προκαλεί το λιγότερο δυνατό πόνο, τόσο για την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη, χωρίς να ξεχνούν μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που στέκονται στο κατώφλι της νομισματικής ένωσης», προσθέτει.

«Το στοιχείο που λείπει είναι πως η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα που εξακολουθούν έως τώρα να διογκώνονται, αλλά αυτό δεν φαίνεται εφικτό να δώσει λύσεις σε μια σειρά μεγέθη που επιδεινώνονται, όπως το χρέος που εκτοξεύεται, το ΑΕΠ που συρρικνώνεται , την  ανεργία που παραμένει στα ύψη, με δεδομένο το μήνυμα από τις πρόσφατες εκλογές και τις επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση στη χώρα».

H Ελλάδα και οι κρίσεις σε Αργεντινή, Τουρκία, Λετονία, Ταϊλάνδη
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here