Η χρυσή σχέση Κόζα Νόστρα και Ισλαμικού Κράτους

Ενισχύονται τον τελευταίο καιρό οι υποψίες πως το Ισλαμικό Κράτος έχει βρει στο ιταλικό οργανωμένο έγκλημα έναν σύμμαχο, ή τουλάχιστον έναν επιχειρηματικό εταίρο, στην διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού. Από τον περασμένο Απρίλη έχει καταγγελθεί από τις Ιταλικές αρχές η σχέση των Ιταλικών μαφιόζικων οργανώσεων με το Ισλαμικό Κράτος όσον αφορά την διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως Κάνναβη και παράγωγα, σε ένα εμπόριο που επιφέρει περίπου 32 δις ευρώ και στους δύο παράγοντες.

Ο έλεγχος στρατηγικών θέσεων από το ΙΚ, όπως το λιμάνι της Σύρτης στην Βόρεια Λιβύη κατέχει μέγιστη σημασία για το φαινόμενο αυτό και για την επίτευξη αυτής της επωφελής συνεργασίας και τα δύο μέλη έδειξαν πρόθυμοι να υποχωρήσουν σε κάποιες ‘πάγιες’ θέσεις. Το ΙΚ αψήφησε τον ιερό νόμο της Σαρίας, που απαγορεύει την κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ, ώστε να χρηματοδοτήσει τον ιερό πόλεμο, ενώ η Κόζα Νόστρα αγνόησε την πίστη της στις καθολικές εικόνες στο βωμό του κέρδους.

Την περασμένη εβδομάδα ένα δημοσίευμα της βρετανικής Guardian ανέπτυξε περαιτέρω μια υπόθεση που εδώ και κάποιους μήνες φαίνεται να αποκτά στερεές βάσεις, ότι η ιταλική μαφία προμηθεύει το ΙΚ με ισχυρό οπλισμό, όχι μόνο για τις πολεμικές δραστηριότητες του σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, αλλά και για τις πρόσφατες επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία. Η σύνδεση είχε πρωτοεμφανιστεί τον περασμένο Μάρτιο με την σύλληψη του 46χρονου Ιρακινού Αζίζ Εχσάν, ο οποίος καταζητείτο σε Ελβετία, Βέλγιο και Γαλλία, στη Νάπολη, σε μια περιοχή όπου έχει ισχυρή παρουσία η τοπική μαφία (Καμόρα). Δεν έχει διαπιστωθεί ο λόγος που ο Εχσάν βρισκόταν στην περιοχή, όμως κάποιες συμπεριφορές του κρίθηκαν αρκετά ύποπτες, ώστε η αστυνομία να προχωρήσει σε σύλληψη. Ο 46χρονος Ιρακινός κοιμόταν επί μέρες σε ένα αυτοκίνητο ιδιοκτησίας νεκρού και στην κατοχή του βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο χωρίς επαφές.

Μια επιπλέον σύνδεση έρχεται από την εισαγγελία της Κατάνια, η οποία ερευνά το ενδεχόμενο τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην σφαγή στο περιοδικό Σαρλί Εμπντό, τα οποία φαίνεται να αγοράστηκαν νόμιμα από το Σλοβακικό κατάστημα οπλισμού AFG-defense, να επεξεργάστηκαν και να ενεργοποιήθηκαν στην Σικελία. Φαίνεται πως η Κόζα Νόστρα πλήρωσε 39.000 ευρώ για 160 ανενεργά όπλα που κατέσχεσε τον περασμένο Ιούνιο η αστυνομία της Κατάνια (Σικελία), τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε θανατηφόρα όπλα από ανθρώπους με ειδικές γνώσεις.

Εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης κατά της Μαφίας, δήλωσαν σε βρετανική εφημερίδα πως σημαντικός αριθμός όπλων που αποστέλλονται από την Σικελία προς την Βόρεια Αφρική, μέσω της Μάλτας, έχουν ως παραλήπτες διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι ενδέχεται να συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και με άλλες εγκληματικές οργανώσεις της Ευρώπης, όπως στην περίπτωση των 22 Καλάσνικοφ και των 9 αυτόματων όπλων που βρέθηκαν από τις βρετανικές αρχές πέρυσι. Τα όπλα φαίνεται να είχαν κοινή προέλευση με αυτά που κατέσχεσαν οι Ιταλικές αρχές στην Κατάνια και είχαν αγοραστεί νόμιμα από την ίδια Σλοβακική εταιρία, προτού ενεργοποιηθούν.

Πριν από κάποιον καιρό, αμφίβολες δηλώσεις ορισμένων πολιτικών και δημοσιογραφικών προσώπων στην Ιταλία επιχείρησαν να παρουσιάσουν την Κόζα Νόστρα, την σικελική μαφία, ως μια ασπίδα από την δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους στο ιταλικό νησί. Υποτιθέμενες δηλώσεις του Τοτό Ρίινα, ιστορικό νούμερο 2 της σικελικής μαφίας, απέδιδαν στην οργάνωση την πρόθεση να καταπολεμήσουν το ΙΚ, αναδεικνύοντας την Κόζα Νόστρα σε ένα είδος ρομαντικού ‘υπερήρωα’ την Ιταλικής χερσονήσου, ή τουλάχιστον του νότου, και αυτή η φήμη ενισχύθηκε άλλοτε από ‘εμπιστευτικές’ πηγές των Ιταλικών μυστικών υπηρεσιών (AISI/AISE), άλλοτε από πολιτικούς που υποτίθεται πως πρωτοστατούν στον αγώνα κατά της μαφίας, όπως ο Κλάυντιο Φάβα, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά της μαφίας, ο οποίος μάλιστα σύγκρινε το Ισλαμικό Κράτος με τις ένοπλες πολιτικές οργανώσεις και την τρομοκρατία των μολυβένιων χρόνων.

Πέρα από το γεγονός πως η ιταλική μαφία έδειξε πάντα φοβερή ικανότητα προσαρμογής στις εκάστοτε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως στις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 η Κόζα Νόστρα συνεργάστηκε σε διάφορες περιπτώσεις με ακροδεξιά επιχειρήματα (όπως στην απόπειρα πραξικοπήματος που ηγήθηκε το 1970 ο πρώην αξιωματικός του φασιστικού στρατού, Γιούνιο Βαλέριο Μποργκέσε) και κρατούσε ευνοϊκές σχέσεις με αντικομουνιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here