O cool Κουβέλης αντίβαρο στους λεονταρισμούς Καμμένου

Παρότι ο Πάνος Καμμένος (για ενδοκομματικούς επι της ουσίας λόγους) πυροδοτεί καταστάσεις κάνοντας δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά (επιμένοντας για παράδειγμα να χαρακτηρίζει ομήρους τους δυο στρατιώτες μας), ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στα «Νέα» δίνει μια πιο ψύχραιμη οπτική

Συγκεκριμένα, διαφοροποιεί (νομικά και ως ορισμούς) την παρατεταμένη κράτηση από την κατάσταση ομηρείας, θεωρώντας τους δυο όρους διαφορετικούς -και αυτό μπορεί να μοιάζει «κουβελίστικο» και «τυπικούρα», αλλά είναι ουσιαστικότατο ως προς την ορολογία που χρησιμοποιούμε ως χώρα εν προκειμένω. Δεν είναι δηλαδή πρόσφορο να λέμε «τη σκάφη, σκάφη», όταν η σκάφη υποσκάπτει την απελευθέρωση δυο ανδρών μας.

Σε ερώτηση αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Κουβέλης απαντά:

«Εκείνο που μπορεί να προκύψει είναι ένα τυχαίο επεισόδιο το οποίο μπορεί να έχει και τη θερμότητά του. Αλλά αυτό, κατά την εκτίμησή μου δεν μπορεί να σημάνει γενίκευση της μίας ή της άλλης μορφής»

Όπερ μεθερμηνευόμενον, δεν αποκλείει κάποιο σοβαρό επεισόδιο, αλλά αποκλείει τον πόλεμο

Το θέμα της «ομηρείας»

Ανερξαρτήτως τοποθέτησης ψηφοφόρων και ψηφοθήρων, όλοι συμφωνούν ότι εν προκειμένω η περισσή «αντριοσύνη» όσων πουλάνε μαγκιά στις πλάτες αλλονών (ουσιαστικά στις πλάτες των δυο κρατουμένων αλλά και όλων των  στρατευσίμων μας,  παιδιών και κάτι στη συντριπτική τους πλειοψηφία), διολου δεν ωφελεί στην επάνοδο των δυο στρατιωτικών μας και, απεναντίας, αβαντάρει δυστυχώς το βασικό  επιχείρημα του Ερντογάν.

Αυτός λέει (προς Ελλάδα και ΕΕ) εν ψυχρώ

  • «Εσείς δεν μας δίνετε οκτώ πραξικοπηματίες γιατί λέτε ότι ειναι θέμα δικαιοσύνης και δεν παρεμβαίνετε σε αυτήν, και έχετε το θράσσος να ζητάτε να παρέμβουμε εμείς στη δική μας δικαιοσύνη για δυο στρατιώτες σας που μπήκαν παράνομα στο έδαφός μας;»

Δηλαδή ο Ερντογάν χαρακτηρίζει έμμεσα ομήρους τους άνδρες μας, και αυτό αποτελεί  ουσιαστικά το βσσικό πολιτικό του επιχείρημα και ίσως ένα επιχείρημα ζωτικό για την πολιτική του επιβίωση, καθώς ειναι λιγοτερο δημοφιλής πλέον ενώ πλησιάζουν και εκλογές.

Στη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης λέει μεταξύ άλλων

«Η έννοια της ομηρείας είναι διαφορετική από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κράτηση. Εχει άλλο περιεχόμενο και άλλες διαστάσεις. Βεβαίως καταγράφουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι για περίπου ένα μήνα κρατούνται δύο στρατιωτικά μας στελέχη, αλλά η ομηρεία, με συγκεκριμένο νομικό περιεχόμενο, σημαίνει άλλα πράγματα. Για αυτό και υποστηρίζουμε την άποψη ότι με σταθερή τη διεκδίκησή μας, με συγκεκριμένη δραστηριότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, διεκδικούμε να επιστρέψουν το συντομότερο οι δύο στρατιωτικοί μας στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε το νομικό περιεχόμενο της λέξης ομηρεία».

Ο κ. Κουβέλης είπε επίσης ότι δεν μπορεί να ξέρει πότε θα επιστρέψουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί στη χώρα μας (πριν από το Πάσχα ή μετά)

«Είναι ένα ζήτημα που μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί με μία απλή συνεννόηση, αλλά  η Τουρκία το ενέταξε στην κλιμακούμενη ένταση που θέλει να προκαλεί», είπε

Αναφορικά με τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο Αμυνας και τον κ. Καμμένο απάντησε:

«Τα καθήκοντα του καθενός μας είναι προσδιορισμένα με εξαιρετική σαφήνεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό»

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here