Κουμουτσάκος: Αυξημένη επιτήρηση συνόρων, περισσότερες επιστροφές, αλληλεγγύη από ΕΕ

Επίσκεψη στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπου ανήγγειλε αύξηση των επιστροφών προσφ΄τγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία και άλλες χώρες ένω έστειλε μηνύματα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία.

Το ένα μήνυμα λέει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Θα ενισχυθεί η ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι για μας εξαρχής στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σ’ αυτό προσβλέπουμε στην αρωγή όλων», είπε.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος και εξήγησε πως «η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της. Περιμένουμε από τους εταίρους πραγματική ουσιαστική χειροπιαστή αλληλεγγύη στην κατανομή των βαρών. Όπως επίσης έναν ευρωπαϊκό αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών».

Το τρίτο μήνυμα σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν πολύ αποδοτικότερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας το 2016», είπε και συμπλήρωσε πως «είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κοινής πρόκλησης».

«Η αλήθεια είναι ότι η κοινή δήλωση αυτή εκτόνωσε την κατάσταση αλλά δεν έχει φτάσει στο μάξιμουμ της αποτελεσματικότητάς της. Το μήνυμα λοιπόν προς την Τουρκία -της οποίας της αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπέστη ένα βάρος στη διαχείριση της μεγάλης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης […]- είναι ότι θέλουμε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και εκρίζωση των δικτύων των διακινητών από πλευράς της. Ζητάμε αποτελεσματικότερη πυκνότερη και ουσιαστικότερη επιτήρηση των ακτών της», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Εμείς, ως Ελλάδα, οφείλουμε και το ξέρουμε καλά να κάνουμε κάτι που δεν γινόταν με τους απαιτούμενους ρυθμούς και την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα στην προηγούμενη περίοδο. Περισσότερες επιστροφές. Οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν μέσα στο πλαίσιο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, θα αυξηθούν. Για να το επιτύχουμε αυτό θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται», είπε προτού αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ακόμη, τόνισε πως απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξέταση και χορήγηση του ασύλου ώστε νωρίς να ξέρουμε ποιοι έχουν το δικαίωμα της διεθνούς προστασίας και ποιοι είναι εκείνοι που πρέπει να φύγουν από τη χώρα. «Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οδηγηθούμε γρήγορα στην αποσυμφόρηση των νησιών από τη σημερινή κατάσταση που πολλές φορές είναι μη βιώσιμη», είπε.

Βέβαια ενώ ο υπουργός μιλούσε για αποσυμφόρηση, λίγες ώρες νωρίτερα είχαν φτάσει στο νησί άλλοι 250 πρόσφυγες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here