Κουφοντίνας: Σήμερα συζητείται το αίτημα για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό-Κούρτοβικ: Η πολιτεία θέλει να πεθάνει

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την χθεσινή αρνητική δικαστική απόφαση για αναβολή εκτέλεσης της ποινής του.

Η κατάστασή του Δημήτρη Κουφοντίνα, έχει χειροτερεύσει, όπως παραδέχτηκε και γιατρός της ΜΕΘ που κατέθεσε την Πέμπτη στο δικαστήριο της Λαμίας.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην 17Ν, με δήλωσή του, τόνισε ότι συνεχίζει «την απεργία πείνας μέχρι να ακυρωθεί η παράνομη μεταγωγή μου στον Δομοκό και να με μεταφέρουν στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο νόμος τους, που τον ψήφισαν ειδικά για μένα. Πολιτική είναι η απόφαση της μεταγωγής μου στον Δομοκό, πολιτικά να το λύσουν».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας σήμερα διανύει σήμερα την 56η ημέρα απεργίας πείνας και ο δικηγόρος του Θέμης Σοφός δήλωσε ότι «η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική “ανακοπή καρδιάς” και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια».

Ιωάννα Κούρτοβικ: Η πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας

Την ίδια ώρα, το πρωί της Παρασκευής, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, έκανε λόγο για προσκόμματα και εμπόδια από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) στην μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως τόνισε η πολιτεία ωθεί τον πελάτη της να πεθάνει.

«Η ΚΕΜ είναι η κ. Σοφία Νικολάου. Είναι πρόεδρος και έχει διορίσει κάποια από τα μέλη της. Στις 21 Δεκεμβρίου η ΚΕΜ έβγαλε μια fake απόφαση μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό κατ’ εφαρμογή του νόμου. Η ΚΕΜ αυθημερόν, μάλλον η κ. Νικολάου, έβγαλε 2η απόφαση, ακυρώνοντας την πρώτη απόφαση, διατάσσοντας τη μεταγωγή του στο Δομοκό. Αυτό δεν είναι πολύ σύννομο. Η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση στις 4 Γενάρη» σημείωσε η Ιωάννα Κούρτοβικ.

Παράλληλα, υποστήριξε, ότι οι αιτήσεις που η υπέβαλε η ίδια με τον Θ. Σοφό στο δικαστήριο «εισάγονται με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που εμείς επισημάναμε. Εμείς προτείναμε διάταξη αναβολής ποινής, η εισαγγελέας την εισήγαγε ως αίτημα διακοπής ποινής».

«Η αίτησή μας απορρίφθηκε με σκεπτικό κυβερνητικής ρητορικής», πρόσθεσε σχολιάζοντας την χθεσινή δικαστική απόφαση.

«Συνθήκες στενότητας»

Στη συνέχεια, η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα ερωτήθηκε που αντιδρά ο πελάτης της.

«Αντιδρά γιατί ο νόμος όριζε ότι πρέπει να πάει στον Κορυδαλλό. Σε καιρό πανδημίας μεταφέρθηκε από μια φυλακή σχεδόν άδεια, του Βόλου, στις φυλακές Δομοκό, που έχει υπερσυνωστιμό κρατουμένων. Από συνθήκες απομόνωσης που ήταν τα προηγούμενα 18 χρόνια, μεταφέρθηκε σε κελί με 2 συγκρατούμενους, που υπήρχε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να σταθεί και συνθήκες στενότητας χώρου, που δεν μπορεί να βιβλίο να διαβάσει ούτε ραδιόφωνο να ακούσει».

Μάλιστα, έκανε λόγο ότι ο κρατούμενος μπορεί να επιλέγει που θα κρατείται. «Οι αιτήσεις μεταγωγής τι είναι; Ο κρατούμενος επιλέγει και το κελί του» ανέφερε.

Γιατί ξεκίνησε απεργία πείνας

Βάσει όσων ισχυρίζεται η κ. Κούρτοβικ, στις 7 Γενάρη, κοινοποιήθηκε έγγραφο από την κ. Νικολάου, που έκανε λόγο ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και με δεύτερη απόφαση μεταφέρθηκε στον Δομοκό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, δεν έλαβε τα σχετικά έγγραφα για να ελέγξει τη νομιμότητά τους.

«Μετά από αυτή την επιστολή, καταλαβαίνοντας ότι ο κρατούμενος ήταν θύμα μιας διακριτικής, εξοντωτικής, μεταχείρισης για αυτόν, προχώρησε σε απεργία πείνας. Δεν ξεκίνησε απεργία πείνας όταν μεταφέρθηκε στον Δομοκό».

«Η απεργία πείνας δεν είναι διεκδίκηση θανάτου. Διεκδίκηση ζωής είναι. Ζητά να τον αφήσουν να ζήσει χωρίς δυσμενή διαχείριση σε βάρος του» πρόσθεσε η δικηγόρος του Κουφοντίνα.

Τι εννοούσε με το να γίνει η μεταγωγή Κουφοντίνα για «λόγους ασφάλειας του κράτους»

Επιπλέον η Ιωάννα Κούρτοβικ, επιχείρησε να εξηγήσει τι εννοούσε με τη δήλωσή που έκανε ότι «για λόγους ασφάλειας του κράτους, της χώρας και δημόσιας τάξης» πρέπει να γίνει η μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό.

«Το είπα γιατί το γράφουν όλες οι δεξιές εφημερίδες και γιατί λέγεται ότι έχει καταρτίσει ολόκληρο σχέδιο η ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα προκαλέσει τυχόν κατάληξη του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν το είπα εγώ. Παραπληροφορούν».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here