Κουτσούμπας: Οποιος δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό, είναι μέρος της διαπλοκής

«Όποια πολιτική δύναμη δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου στην οικονομία, οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αποδέχεται ως αιώνιο τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στηρίζει αντικειμενικά το πλαίσιο στο οποίο γιγαντώνονται αυτά τα φαινόμενα και γίνεται αναπόφευκτα μέρος της διαπλοκής» υπογράμμισε στην ομιλία του στην Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός «έχει μπροστά του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και τις μεγαλύτερες αδικίες που έρχονται με μορφή καταιγίδας, ως συνέχεια των προηγούμενων, και αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια, το σύνολο δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων που βάζουν ταφόπλακα σε δικαιώματα, το ήδη εξαφανισμένο λαϊκό εισόδημα, στην ίδια τη ζωή του λαού μας».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι κάθε φορά που τα κόμματα του ευρωατλαντισμού συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανέσυραν την σκανδαλολογία, την πάταξη της διαφθοράς και τα «καθαρά χέρια» της Δικαιοσύνης.

Είπε ότι τα μεγάλα πολιτικά-οικονομικά σκάνδαλα πάντα σχετίζονταν με την εμφάνιση δηλαδή νέων τζακιών, προσθέτοντας ότι «στο όνομα της καταπολέμησής της διαφθοράς, της διαπλοκής, επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις στον κρατικό τομέα που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των καπιταλιστών, των μεγάλων επιχειρηματιών».

Επικαλούμενος παραδείγματα από όλο τον κόσμο, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «στα μεγάλα ζητήματα διαπλοκής κράτους-μονοπωλίων, δεν αποτελεί η Ελλάδα ούτε εξαίρεση, ούτε έχει το προβάδισμα».

«Η λεγόμενη διαφθορά αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα της νόμιμης επιδίωξης του καπιταλιστικού κέρδους. Η παράβαση του αστικού δικαίου προς όφελος της κερδοφορίας φαίνεται ότι αποτελεί απλώς την άλλη όψη του νομίσματος της παραγωγής δικαίου προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφέρθηκε σε όλο και στενότερη σύνδεση τμημάτων του κρατικού μηχανισμού με συγκεκριμένους ομίλους και απέδωσε πολλές «αποκαλύψεις» για τη δραστηριότητα μιας σειράς κρατικών στελεχών ή επιχειρηματικών ομίλων σε θιγμένα συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ένας βγάζει τα ‘βρόμικα’ του άλλου στη φόρα, ως μέσο προώθησης των δικών του συμφερόντων».

Πρόσθεσε ότι η όλη συζήτηση για την φοροδιαφυγή επικεντρώνεται στις μικρές επιχειρήσεις με απώτερο στόχο την συγκεντροποίηση της παραγωγής σε σειρά κλάδων και την αύξηση των κρατικών εσόδων, ενώ η «δήθεν καταγγελία των πελατειακών σχέσεων κλπ, γίνεται κυρίως από κόμματα που δεν έχουν ασκήσει κυβερνητική διαχείριση παρ’ ότι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και ορκίζονται στα ίδια μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα».

Ανέφερε ως παραδείγματα το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και την Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας ότι η τελευταία καταθέτει ερωτήσεις στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, σε βάρος των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η «διαπλοκή και η διαφθορά οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» είπε ότι «αυτή η επιχειρηματολογία εξυπηρετεί όχι μόνο την αθώωση της επιδίωξης των κερδών των λίγων επιχειρηματιών, ως πηγής των λαϊκών δεινών, αλλά και την κάθαρσή της στα μάτια του λαού, μέσω του διαχωρισμού σε υγιή και μη υγιή επιχειρηματικότητα, στην οποία καταλήγει κάθε συζήτηση περί διαφθοράς».

Ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ από την δεκαετία του ’90 ακόμα, έχουν απορριφθεί από τα άλλα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς είπε ότι το ΚΚΕ είχε προτείνει ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και πρόσθεσε ότι ο νόμος της κυβέρνησης δεν υπηρετεί την διαφάνεια, ούτε πολύ περισσότερο την αντιμετώπιση της διαπλοκής. Μια αναδιανομή της πίττας υπηρετεί».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφέρει τίποτα για την ακύρωση του εξώδικου συμβιβασμού της ελληνικής κυβέρνησης με την Siemens.

Ανέφερε ότι παραμένει ασαφές πόσο έχει προχωρήσει ο έλεγχος σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ και άλλες παρόμοιες.

Πρόσθεσε ότι στην πράξη θα λειτουργήσει ως αμνήστευση το εξαγγελθέν από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για εφάπαξ φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά την Δικαιοσύνη είπε ότι παραμένει άθικτο όλο το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας και ιεραρχικής εξάρτησης των δικαστών, προσθέτοντας ότι «η σύγκρουση που γίνεται με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πέρα από άλλες πλευρές, έχει να κάνει και με τον έλεγχο κρίσιμων θέσεων και μηχανισμών στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Κουτσούμπας, παραθέτοντας σειρά στοιχείων, έκανε λόγο για όλο και πιο απροκάλυπτο, τα τελευταία χρόνια, ταξικό ρόλο της Δικαιοσύνης που αξιοποιείται «για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», αναφέρθηκε στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας όλων των εργαζομένων στην Δικαιοσύνη, καταλήγοντας: «Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει πραγματικά το πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης, θα έλυνε αυτά τα ζητήματα, αλλά και θα ‘ξεφόρτωνε’ τα πινάκια των δικαστηρίων από τις εκατοντάδες υποθέσεις ποινικοποίησης εργατικών και λαϊκών αγώνων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here