Κουτσούμπας για ΔΕΘ: Η χούντα του κεφαλαίου – Στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που είναι ομοϊδεάτες- Οι εργαζόμενοι θα αποτελέσουν τα καύσιμα της τάχα δίκαιης (ΣΥΡΙΖΑ) ή βιώσιμης ανάπτυξης (ΝΔ)

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, στο 43ο φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Η συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ στην ΔΕΘ

«Να μην παιρνουν μόνο αυτοί μέτρα, να παίρνουμε κι εμείς» είπε μιλώντας στο 43ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητής, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε κάλπικη την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη Ν.Δ., που δεν ακουμπά, όπως είπε, κρίσιμα ζητήματα, όπως τις «οικονομικές κατευθύνσεις και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μνημόνιο, τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν την υπογραφή τους», τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Για τα κρίσιμα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι λοιποί κολαούζοι «μούγκα στη στρούγκα»», είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Πρωταγωνιστούν στο σήριαλ της κάλπικης αντιπαράθεσης, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση. Μαλώνουν για τα μικρά κι ασήμαντα για να κρύψουν ότι ταυτίζονται σε μεγάλα, στα καθοριστικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή της εργατικής τάξης τους λαού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «με τη “δίκαιη ανάπτυξη” που δήθεν θα καταμερίζει τα ωφελήματα δίκαια και στους πιο αδύναμους και η Ν.Δ. με τη «βιώσιμη ανάπτυξη που δήθεν θα προστατεύει τους πιο αδύναμους» καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να ωφελήσει και τα μονοπώλια και το λαό», είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

«Δίκαιη ανάπτυξη μέσα σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε

 

«Αρκεί να δει κανείς τι έρχεται το επόμενο διάστημα, τι ακριβώς περιλαμβάνει η περιβόητη συμφωνία του Αλ. Τσίπρα, ποια είναι η πολιτική του», τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο επιπλέον ξεζούμισμα 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο που θα προέλθει από νέα πρόσθετη αφαίμαξη των εργαζομένων και τη δραματική αύξηση της φορολογίας μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, την ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση μισθών και εργασιακών σχέσεων, τη δουλειά την Κυριακή και την ουσιαστική κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης με αλλαγές στα σωματεία και την απαγόρευση πρακτικά της απεργίας, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που σχεδιάζονται σπιτιών λαϊκών οικογενειών.

«Το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» δεν μπορεί να κρύψει ότι το περιβόητο «Grinvest» θα γίνει με τη σφαγή του λαού, τις σημερινές απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και τη συνεχή φοροαφαίμαξή του, ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πολιτική καθαρής στήριξης του κεφαλαίου, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Τα καλύτερα που τάζει ο Τσίπρας περιλαμβάνουν στην πραγματικότητα 18%-25% μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις 10-20% στη φορολογία εμπόρων καθώς θα υπολογιζεται ως φορολογητέα ύλη και οι ασφαλιστικες εισφορές, τεράστιες αυξησεις σε ρεύμα και νερό με την πώληση λιγνιτικών και υροηλεκτρικών μονάδωνκαι τη ιδιωτικοποίηση του νερού, κατασχέσεις εξπρές ηλεκτρονικά, συρρικνωση του αφορολογητου, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, και όλα αυτά για το πλεόνασμα που υποτίθεται θα μοιράσει σε ομάδες ακραίας φτώχειας

Δεσμεύτηκαν να βγάλουν στο σφυρί 5.000 σπίτια μέσα στο 2017

Καταργούν ουσιαστικά την συνδικαλιστικλη δράση και πρακτικά απαγορεύουν την απεργία πλέον»

«Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ τη βδομάδα που πέρασε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για άλλες αυταπάτες», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και περί εισόδου της Ελλάδας στη «μεταμνημονιακή εποχή» δεν μπορεί να κρύψει ότι τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα έρχονται, είναι μπροστά μας.

Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα δεν είναι μια προσωρινή πολιτική που επιβάλλεται μόνο από τους δανειστές, το γνωστό κουαρτέτο, λόγω της υπερχρέωσης του κράτους.

Είναι πολιτική καθαρής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό και ζητούν να επιταχυνθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, η ελληνική άρχουσα τάξη.»

Παράλληλα, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως η κυβέρνηση

«Αξιοποιεί την ανεργία, που γεννά και διογκώνει η λειτουργία της οικονομίας με γνώμονα το κέρδος των καπιταλιστών, για να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού μας. Καλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα ως τετελεσμένα, τελικά να αποδεχτούν ακόμα και τη γνωστή αποστροφή του κ. Σόιμπλε περί έγερσης αγάλματος…

Τι λέει με απλά λόγια το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, όμως θα έρθει ανάπτυξη και η ανάπτυξη θα φέρει ευημερία για τους εργαζόμενους.

Αρκεί, λένε, να τη διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι δίκαιη…

Με το μανδύα της περιβόητης «δίκαιης ανάπτυξης» ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τον λαό πως τα χειρότερα πέρασαν, πως ο νέος γύρος καπιταλιστικής ανάπτυξης θα βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων, γιατί τα κέρδη τάχατες θα διανεμηθούν δίκαια σε όλους.

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα να μη «βγουν οι στόχοι» κρέμεται απειλητικά πάνω απ’ τους εργαζόμενους, αφού ο περιβόητος δημοσιονομικός κόφτης που οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφεραν το 2016, μεταφράζεται σε νέες αυτόματες πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αν το πλεόνασμα δεν βγαίνει. Το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα, ξεκινώντας απ’ την τρίτη «αξιολόγηση», είναι ορθάνοιχτο. Τα λόγια περιττεύουν. Η πολιτική που εφαρμόζουν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μιλά από μόνη της.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται και προωθούν, δεν θα σημάνει καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας πως «το παράδειγμα της σημαντικής ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου την τελευταία 3ετία το αποδεικνύει περίτρανα. (…) Μιας ανάπτυξης που μεταφράζεται σε κερδοφορία των επενδύσεων, που απαιτεί χαμηλούς μισθούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χρήσεις γης που να βολεύουν τις επενδύσεις, ελάχιστη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, ισχυρή κρατική στήριξη των επενδύσεων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και περιορισμό της δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μιας ανάπτυξης τα κέρδη της οποίας καρπώνονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι μεγαλομέτοχοί τους.

Γι’ αυτόν το λόγο, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί και δεν θα είναι φιλολαϊκή.

Με άλλα λόγια, η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί την πολιτική των μνημονίων, άσχετα με τη μορφή υλοποίησής της, άσχετα με το αν η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα δανειακής στήριξης ή όχι.

Η μεταμνημονιακή περίοδος -νέος ορος της εξουσας- δεν θα συνοδευτεί με αλλαγή της κατάστασης υπέρ των εργαζομένων και με επαναφορά των εργατικών δικαιωμάτων», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «η θετική αποτίμηση απ’ τις αγορές αλλά και η όποια επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα πρέπει να σημάνει καμπανάκι για τους εργαζόμενους, που θα αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με αυτό το κριτήριο καλούμε τους εργαζόμενους να κρίνουν και τις περιβόητες επενδύσεις».

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μοιράζονται την ίδια στρατηγική

«Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε όλη αυτήν τη δράση τους έχουν συμμάχους τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, με πρώτη και καλύτερη τη ΝΔ κι ας κάνει πως φωνάζει και διαφωνεί», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «βέβαια, η ΝΔ απ’ τη μεριά της προσπαθεί να εμφανιστεί ως καλύτερο πολιτικό προσωπικό για την άρχουσα τάξη. Δεν παραλείπει να της φωνάζει: «Εγώ μπορώ καλύτερα απ’ αυτόν, διάλεξέ με επιτέλους»» και υποστηρίζοντας πως θα είχε προχωρήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ταχύτερα και νωρίτερα, πως η καπιταλιστική ανάπτυξη θα είχε έρθει γρηγορότερα, το πακέτο Γιούνκερ θα είχε τροφοδοτήσει αποτελεσματικότερα τους μονοπωλιακούς ομίλους, η χώρα θα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και οι τράπεζες θα είχαν ζεστό χρήμα κ.ο.κ.

«Ομως η άρχουσα αστική τάξη είναι πιο ύπουλη, πιο προσεκτική», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Θέλει να αξιοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δυνατότητά του να προωθήσει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ευκολότερα, καλυμμένα με την «κόκκινη» προβιά.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιράζονται την ίδια στρατηγική, τη στρατηγική που θυσιάζει δικαιώματα εργαζομένων για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, ως ο φτωχός συγγενής προς το παρόν, εμφανίζεται και ο λεγόμενος χώρος της Κεντροαριστεράς, με τους 10 υποψήφιους αρχηγούς, που απεγνωσμένα προσπαθεί να κερδίσει ζωτικό χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που του έχουν φάει το ψωμί από το στόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, αφού οι πολιτικές όλων κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε όλοι μαζί ψήφισαν πρόπερσι το τρίτο μνημόνιο.

Προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως «αριστερή» δύναμη, που καταπολεμά τον αντικομμουνισμό της επάρατης δεξιάς και των υπολοίπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ματαιοπονεί. Προσπαθεί να εμφανιστεί ως «αριστερή» δύναμη, καπηλευόμενος συνθήματα, ανθρώπους και εποχές τις οποίες και τους οποίους και ο ίδιος μισεί βαθιά.

Γιατί δουλειά του είναι να κρύβει τη σαπίλα της δικτατορίας του κεφαλαίου, τη φτώχεια, την πείνα, τη διαφθορά, τους πολέμους που γεννά το σύστημα του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να εμφανίσει πως έχει θεμελιώδεις διαφορές με τη ΝΔ. Μίλησε στους εργαζόμενους λέγοντας πως το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστεί κανείς την «κανονικότητα»: Υπέρ των εργαζομένων ή υπέρ του κεφαλαίου; «Ξέχασε» όμως να τους πει ότι η λεγόμενη μεταμνημονιακή κανονικότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν είναι και δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή. Κανονικότητα γι’ αυτούς σημαίνει διαιώνιση των αντιλαϊκών μέτρων, συνεχείς θυσίες μόνο των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου».

Δεν είναι μονόδρομος η μισή ζωή

«Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να κρίνουν βασισμένοι στην πείρα τους. Βλέπουν πως αυτή η ανάπτυξη τους αφήνει στην απ’ έξω», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «εμείς ως ΚΚΕ απευθυνόμαστε ακριβώς σε όλους αυτούς. Τους λέμε ότι η μισή ζωή στην οποία μας καταδικάζει το σύστημα δεν είναι μονόδρομος».

«Απέναντι στη λογική που από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιβάλλουν ως κανονικότητα, στη λογική περιορισμού των διεκδικήσεών μας σε ό,τι μπορεί να δώσει η οποιαδήποτε επιχείρηση, ή ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός, τους απαντάμε πως οι ανάγκες μας δεν χωράνε στα κέρδη των επιχειρήσεών τους, στα κέρδη που έχει το μεγάλο κεφάλαιο. Τα κέρδη τους και οι ανάγκες μας χωρίζονται με ένα αγεφύρωτο χάσμα», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε σήμερα, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, για να τους καλέσουμε να συμπορευτούν μαζί μας, να παλέψουμε μαζί, να χτίσουμε ένα μαχητικό, ταξικό, εργατικό – λαϊκό τείχος αντίστασης, για να εμποδίσουμε τις νέες απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, να απαιτήσουμε την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να απαιτήσουμε να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες», διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση του αφορολόγητου στις 15.000 και κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, κανένα πλειστηριασμό για την εργατική – λαϊκή οικογένεια, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ρήξη με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για την αποδέσμευση απ’ αυτούς.

«Αυτός ο δρόμος των ταξικών αγώνων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, η μεγάλη άνοδος της δύναμης του ΚΚΕ παντού, είναι η μοναδική ελπιδοφόρα επιλογή για τους εργαζόμενους», κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here