Κουσουρής στη δίκη της ΧΑ: Σώθηκα από τύχη-Δέχθηκα επίθεση με ρόπαλα

 

Τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής την οποία χαρακτήιρισε ως «μία ανοικτά ναζιστική οργάνωση», η οποία σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής της εμφανίζει ακριβώς την ίδια δράση ανέδειξε με την κατάθεσή του ο Δημήτρης Κουσουρής, πρώτος μάρτυρας πολιτικής αγωγής.

Καθηγητής σήμερα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο κ.Κουσουρής είχε δεχθεί άγρια επίθεση τον Ιούνιο του 1998 έξω από την Ευελπίδων, από τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως Περίανδρο.

Ο μάρτυρας τόνισε στο δικαστήριο, πως οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, αφετηρία των οποίων είναι «η συγκρότηση τάγματος εφόδου». Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η ομάδα των οπλισμένων που δραστηριοποιείται, μετά την στοχοποίηση του αντιπάλου, λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις: «Πηγαίνει, χτυπάει και φεύγει». Και η επίθεση, σύμφωνα με τον μάρτυρα, γίνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά: «Απομόνωση του στόχου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήξης του».

Σώθηκα από τύχη, είχα στοχοποιηθεί πολιτικά, κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγή. Περιγράφοντας τους δράστες, είπε ότι ήταν 8-10 άτομα με χαρακτηριστικά ισχυρής σωματικής δομής, κοντοκουρεμένοι και οπλισμένοι με ρόπαλα.

Επικαλούμενος σχετική συνομιλία των χρυσαυγιτών σημείωσε ότι ο Ανδρουτσόπουλος είχε δεχθεί εντολή από τον Νίκο Μιχαλολιάκο παρουσία και του Ηλία Παναγιώταρου.

Αναφέρθηκε και στη δήλωση Μιχαλολιάκου μετά την εκδίκαση της υπόθεσης ότι «στο πρόσωπο του Ανδρουτσόπουλου χτυπιέται η ίδια η οργάνωση».

Αποκάλυψε ότι η επίθεση που δέχθηκε έχει κοινά στοιχεία με τις επιθέσεις στον Παύλο Φύσσα, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Ανέφερε πως ο τρόπος λειτουργίας της ΧΑ  φαίνεται να έχει εξελιχθεί και να έχει γίνει «πιο αποτελεσματικός με την πάροδο του χρόνου». Σε ερώτηση μάλιστα της προέδρου να εξηγήσει τι εννοεί με την παρατήρηση του αυτή, ο κ. Κουσουρής απάντησε: «Εγώ δέχθηκα επίθεση με ρόπαλα, ο Φύσσας δέχθηκε δύο μαχαιριές».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μετά το χτύπημα δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα για τη ζωή του γιου του.

«Η οργανωμένη συνδικαλιστική στάση εργαζομένων γενικότερα αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ΧΑ και των ναζιστικών κομμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουσουρής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here