Κούρδοι της Συρίας, Γκιουλέν, σύλληψη Τούρκου τραπεζίτη στις ΗΠΑ, σκιάζουν τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας-Η επίσκεψη Τίλερσον στη Τουρκία

Ανοικτά μέτωπα έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο χωρών. Η επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Τουρκία δεν φαίνεται να οδηγεί στην υπέρβασή των προβλημάτων. Η ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους οι Τούρκοι ταυτίζουν με το PKK από τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του ΙSIS, η περίπτωση του ιεροκήρυκα Γκιουλέν που ζει στην Πενσυλβάνια και η πρόσφατη σύλληψη του μεγαλοτραπεζίτη Χακάν Ατττίλα, φίλου και «ταμία», όπως λένε, του Ερντογάν, είναι ζητήματα που προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις των δύο κρατών. 

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η σκληρή ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Τουρκίαςπου εξέδωσαν χθες οι ΗΠΑ προς τους πολίτες τους καλώντας τους να προσέχουν και να αποφεύγουν πολλές χώρους στην γείτονα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις για το μέλλον της Συρίας, αλλά ότι η μοίρα του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να αποφασιστεί από τους σύρους πολίτες.

Μιλώντας στην Άγκυρα έπειτα από συνομιλίες με τον Ερντογάν και υψηλόβαθμους τούρκους αξιωματούχους, ο Τίλερσον είπε ότι «δεν υπάρχει απόσταση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας όσον αφορά την αποφασιστικότητά τους να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Η δήλωση αυτή ήρθε σε απάντηση δημοσιογράφου για την στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους κούρδους ενόπλους YPG, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι συνομιλίες του στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ζωνών σταθεροποίησης στη Συρία και ότι διερευνήθηκε αριθμός επιλογών για το πώς θα διασφαλισθεί η ασφάλεια σε τέτοιες περιοχές.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τους «σωστούς και νόμιμους» παίκτες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στη συνάντηση στην Άγκυρα, ο Τίλερσον και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης ενδεχόμενα κοινά βήματα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, κατά κύριο λόγο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Ερντογάν συζήτησε με τον Τίλερσον την έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, καθώς και τις προσπάθειες να εμποδιστούν οι δραστηριότητες του δικτύου του ιερωμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Τίλερσον δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Δήλωσε επίσης πως οι δύο χώρες συμμερίζονται τον στόχο να μειώσουν τη δυνατότητα που έχει το Ιράν να αναστατώνει την περιοχή.

Παίρνοντας τον λόγο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσοβλου δήλωσε από την πλευρά του πως η Τουρκία περιμένει από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση του τούρκου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Η Ουάσινγκτον πρέπει να λάβει διοικητικά μέτρα περιλαμβανομένης της προφυλάκισης του Γκιουλέν, υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η χώρα του περιμένει καλύτερη συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ στο θέμα της Συρίας και ότι έχει ζωτική σημασία να δοθεί μια νέα ώθηση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας και την ανταρτική οργάνωση PKK που διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες αντάρτικο κατά του τουρκικού κράτους.

Ο τούρκος υπουργός χαρακτήρισε «πολιτική» τη σύλληψη στη Νέα Υόρκη ενός διευθυντικού στελέχους της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank, που κατηγορείται ότι συμμετείχε επί πολλά χρόνια σε μια σκευωρία για την παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.

Ο τραπεζίτης κατηγορείται ο συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος δικάζεται ήδη στις ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσλογλου υποστήριξε κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Τίλερσον ότι ο αμερικανός εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη εναντίον του Ζαράμπ έχει στενές σχέσεις με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here