Κουμουτσάκος: Θέλει λύση στο Σκοπιανό αλλά πάει συλλαλητήριο

«Πρέπει να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Είναι και προς το δικό μας συμφέρον η σταθεροποίηση της περιοχής» δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι «η ευρωπαϊκή ένταξη πρέπει να γίνει καταλύτης για λύση και όχι για διαιώνιση προβλημάτων».

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ εκτιμά ότι «τώρα είναι η ώρα για λύση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ ή πρέπει να μετατεθεί για αργότερα» ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει «θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε μια προσπάθεια που θα ήταν, από την αρχή μέχρι το τέλος, εθνική. Όχι κομματική και ακόμα περισσότερο, όχι μικροκομματική».

Ο τομεάρχης της ΝΔ, στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διερωτάται «γιατί σήμερα υπάρχει αυτή η πόλωση, ενώ δεν υπήρχε το 2008» για να απαντήσει ο ίδιος ότι «η προσέγγιση της πολιτικής τότε ήταν εντελώς διαφορετική. […] Διότι ξέραμε και πιστεύαμε βαθειά ότι η μάχη ήταν εθνική, όχι κομματική».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δηλώνει ότι του μετέφερε την αγωνία της ΝΔ «για το πού φαίνεται να κινείται το θέμα» και του κατέστησε σαφές ότι «η λύση θα πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη».

Ο κ. Κουμουτσάκος σχολιάζει και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, λέγοντας ότι «προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων και κάνουν ακόμα ποιο δύσκολη την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Για το αυριανό συλλαλητήριο ο τομεάρχης της ΝΔ υποστηρίζει ότι «σε μια εποχή που η κρίση έχει δοκιμάσει το αίσθημα της αξιοπρέπειάς τους, οι Έλληνες δεν μπορούν να αποδεχτούν και τον τραυματισμό της εθνικής τους υπερηφάνειας». Ωστόσο, ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα πάει στο συλλαλητήριο απαντά λακωνικά λέγοντας: «Οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Ντιμιτρόφ δείχνουν πια το δρόμο. Η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση».

Τέλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη που εξέφρασε τους φόβους του για τυχόν ατύχημα» στο Αιγαίο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, σημειώνει: «Το 2018 καταγράφεται επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο. […] Πρόκειται για σαφή ποιοτική επιδείνωση της κατάστασης που εάν δεν τερματιστεί, θα μπορούσε να καταστεί μη διαχωρίσιμη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here