Κοτζιάς: Η Τουρκία να συζητήσει μαζί μας για το Κυπριακό

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

«Να είναι αρκούντως σώφρων και να συζητήσει μαζί μας ώστε να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε μία Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης με αντικείμενο την ασφάλεια της Μεγαλονήσου και της απαλλαγής της από τις συνθήκες του 1960, της Ζυρίχης και του Λονδίνου, των εγγυήσεων και της λεγόμενης Συμμαχίας» κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησης που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, όπως αποσαφήνισε ο κ. Κοτζιάς είναι ένα ζήτημα που «συνδέεται με την ανάγκη και την απαίτηση να κατανοήσει η Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και ότι δεν μπορεί να διαθέτει παρεμβατικά δικαιώματα στην Μεγαλόνησο».

«Δυστυχώς η Τουρκία» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών «εξακολουθεί να προβάλει τις δικές της ανάγκες και όχι τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων της. Δυστυχώς η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει ενδιάμεσα αιτήματα όπως το λεγόμενο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών που αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ και όχι το Κυπριακό. Δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ποτέ συγκεκριμένα στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τον τρόπο ρύθμισης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Απλώς αρνείται να συζητήσει μαζί μας αυτό το θέμα».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κοτζιάς διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να βλέπει το Κυπριακό ως ένα ζήτημα εξυπηρέτησης δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, ή συμφερόντων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αποδεχτεί ότι η Κύπρος πρέπει να μετασχηματιστεί και να ζήσει ως ένα φυσιολογικό κράτος. Ένα κράτος που είναι μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Έ. Άιντε: Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αιντε, τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθεί κοινό έδαφος για την διεθνή διάσκεψη της Γενεύης.

Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, δεν είναι εύκολη, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε» τόνισε μετά την δίωρη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη. Γι αυτό, όπως είπε, αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες και εκεί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here