Κοτζιάς: «Τα σύνορα της Ευρώπης είναι οριστικά»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρει

*»Όποιος παίζει με τη φωτιά, στο τέλος -ας το θυμούνται πολλοί- είναι εκείνος που καίγεται. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να τεθεί, από τον οποιονδήποτε, θέμα συνόρων. Καταδικάζουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας όποιον τυχόν έχει τέτοιες επιδιώξεις».

*»Τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες»»

*»Η Ελλάδα δεν είναι μια κατεστραμμένη χώρα και εύκολο πεδίο βολής, οπως την παρουσιάζουν οι Τούρκοι και καλό είναι οι γείτονές μας να σταματήσουν να αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες»

*»Η Τουρκία είναι ια νευρική και αναθεωρητική δύναμη, που έχει εμπλακεί σε μια αδιέξοδη  εθνικιστική πλειοδοσία. Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί προκειμένου να μην παρασυρθεί κανείς προς την εύκολη φορά των πραγμάτων, αλλά να επιδιώξει ανεύρεση διαύλων επικοινωνίας»

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

*»Περισσότερο με  ανησυχεί κάποιο ατύχημα εξαιτίας του ρίσκου και των προκλήσεων της άλλης πλευράς»

Για τις απειλές της ‘Άγκυρας ενόψει της εξόρυξης κοιτασμάτων στη Κύπρο λέει

*»Μόνον αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί προσεκτικά. Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της»

Για τις κατηγορίες εναντίον του λέει ότι είναι λογικό να ενοχλεί όποιον είναι «νενέκος και βολεψάκιας», όποιον θέλει να παραδοθεί αμαχητί, όποιον θεωρεί τον τουρκικό σοβινισμό δίκαιη υπόθεση και αναγνωρίζει στον ελληνικό πατριωτισμό τον εχθρό του.

*»Εκεινο που εντυπωσιάζει  στον αμοραλισμό κάποιων είναι ότι δικαιολογούν ποικιλότροπα την κατοχή της Μεγαλονήσου. Ότι θέλουν την Κύπρο να είναι ένα β’ κατηγορίας κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ διαμαρτύρονται διότι η Ελλάδα δεν είναι άφωνη στον ΟΗΕ, ένα μέλος β’ Κατηγορίας σε αυτόν. Η ουσία, βέβαια, παραμένει η ίδια: πάνω από 90% του κυπριακού λαού συμφωνεί με τις θέσεις που έχω διατυπώσει ως προς τη διεθνή πτυχή του κυπριακού».

Σχετικά με την Αλβανία λέει

*»Κάποιοι ονειρεύονται «ψευδομεγαλεία» που δεν θα επιτρέψει η ΕΕ και η Ελλάδα. Η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας και μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος. Ο δρόμος της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ περνά μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here