Κοτζιάς με Ερντογάν και Τσαβούσογλου για Κυπριακό-Αιγαίο

Συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρά και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε στην Αγκυρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.  Μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν που  διήρκησε μιάμιση ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, εξέφρασαν την κοινή βούληση για ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας, καθώς επίσης και για την επίλυση του Κυπριακού. Κοινή επιθυμία, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις.

Σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης, η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν πόλους σταθερότητας, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θέτοντας ως στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ο κ. Κοτζιάς πρότεινε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της ενέργειας. Όπως είπε, η οικοδόμηση δικτύων ενέργειας, μεταφορών, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και όλων των χωρών των Βαλκανίων συμβάλλουν στη σταθεροποίηση, ανάπτυξη και ευημερία των χωρών της περιοχής.

Κοτζιάς: Κύπρος ανεξάρτητη, κυρίαρχη χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις

Αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας την άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη και χωρίς την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων.

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση για την επίλυση του Κυπριακού. «Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, αλλά με τον σωστό τρόπο», είπε και επεσήμανε ότι η εκλογή του κ. Ακιντζί είναι μια καλή ευκαιρία.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου, τον οποίο χαρακτήρισε «εστία φιλίας και υποδειγματικής συνεργασίας στο Αιγαίο».

Τσαβούσογλου: «Συνομοσπονδία από δύο ιδρυτικά κράτη στη Κύπρο»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου, στη βάση της Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου. Ο Τούρκος υπουργός έκανε ωστόσο λόγο για λύση «συνομοσπονδίας» από «δύο ιδρυτικά κράτη» (kurucu devlet).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here