Κοτζιάς κατά ΜΜΕ-Δένδια για ύποπτο δημοσίευμα σχετικά με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Δημοσιεύματα ιστοσελίδων για υποτιθέμενα σχέδια στρατιωτικής επιχείρησης από την Άγκυρα για μεταφορά των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που αναπαράγουν αναρτήσεις ξένης σελίδας, διέψευσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα nordic monitor η Άγκυρα είχε σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση για την μεταφορά πίσω στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα την ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι, στις 16 Ιουλίου 2016, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας είχε διαβιβάσει εντολές στη διοίκηση του στρατού ξηράς, αλλά και σε μονάδες αεροπορίας για την επιστροφή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, αλλά και του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγαν. Για το σχέδιο αυτό ήταν ενήμερος και ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Πάντα με βάση τα όσα αναφέρει το Nordic Monitor, υπήρξε επικοινωνία με την ελληνική πλευρά, η οποία φέρεται να συμφώνησε να επιστρέψει το ελικόπτερο και τους «οκτώ». Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε tweet του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έλεγε ότι ο Νίκος Κοτζιάζ, τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, είχε συμφωνήσει η χώρα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό τους οκτώ στρατιωτικούς.

Το σχέδιο είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αστραπή» και θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε δέκα λεπτά από τη λήψη της σχετικής εντολής.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η ελληνική Δικαιοσύνη «χάλασε τα σχέδια» των Τούρκων, καθώς κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου του με την επιχείρηση να πραγματοποιείται μόνο για να παραλάβει το ελικόπτερο, το βράδυ της 16ης Ιουλίου 2016.

Διαψεύδει ο Κοτζιάς

Για το δημοσίευμα τοποθετήθηκε μέσω Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αφήνοντας σαφείς για επίθεση εναντίον του και συνδέοντας την έκταση που πήρε το δημοσίευμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό.

 

«Ουδέν σχόλιο για πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης»

Από την πλευρά της η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει, μέσω κύκλων, ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλιο που αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση «που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια  ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor».

Παράλληλα πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται. Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ανακοίνωση αυτή σχολίασε στο twitter ο Ν. Κοτζιάς αναφέροντας:

Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή 8 τουρκων με τους 2 Έλληνες φανταρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρις ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πιστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βαρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here