Κοτζιάς: Κάποιοι βιάζονται να βάλουν το κάρο πριν από το άλογο

Μερικοί βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους Πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων ή να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος η διαπραγμάτευση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, όπου συνεχίζεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς, αναφορικά με τη βιασύνη κάποιων, όπως είπε, να πάνε στο Κραν Μοντάνα οι Πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι βιάζονται να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο».

Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η εισήγηση να μεταβούν οι Πρωθυπουργοί ήταν του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας, η ενέργειά του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, ιδιαίτερα από πλευράς Βρετανών, ενώ όλες οι πλευρές επισήμαναν στον κ. Άιντε ότι θα πρέπει να σταματήσει με τα διαδικαστικά και να προχωρήσουν σε ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Την Παρασκευή συμφωνήσαμε ότι σήμερα θα συζητούσαμε δύο ερωτήματα που είχε υποβάλει ο κ. Άιντε για το σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο και ειδικότερα, για το ποιες θα είναι οι προοπτικές και τι θα γίνει με το σημερινό. Είχαμε κουβεντιάσει ότι θα δούμε τον μηχανισμό εμπέδωσης και εφαρμογής, ότι θα συζητήσουμε και τα ερωτήματα που αφορούν τα στρατεύματα, ιδίως δε τα στρατεύματα κατοχής, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε όμως ότι σήμερα δεν ξεκίνησε έτσι η συζήτηση. Αντίθετα, όπως είπε, ξεκίνησε με τα διαδικαστικά «και παρατηρήθηκε μια τάση να βιαστούν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί».

«Εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση γιατί έχουμε φτάσει στην έκτη μέρα της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε ανοίξει την κουβέντα. Έχουν δοθεί, από όλες τις πλευρές, κείμενα, τα οποία θα παραλάβουμε σε λίγο. Θα τα μελετήσουμε και θα επανέλθουμε αργά το απόγευμα για να κουβεντιάσουμε στη βάση των όσων θα έχουμε διαβάσει» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός και επανέλαβε:

«Η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα. Το ξαναγράψαμε. Ότι πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής. Το ξαναγράψαμε. Ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σύμφωνο φιλίας για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής με σημαντικό ρόλο για την ίδια την Κύπρο. Ότι θα πρέπει να υπάρξει μία Συνθήκη που θα προβλέπει τον τρόπο και τη διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων. Επίσης, υπάρχει μια εκτεταμένη πρόταση που μας φάνηκε πάρα πολύ λογική από την κυπριακή πλευρά, γύρω από τους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα, όσον αφορά αυτόν το μηχανισμό ελέγχου, ενδιαφέρεται και είναι εμπλεκόμενη ως προς το σημείο του ελέγχου της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων».

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε πως η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό. «Με αυτό το κριτήριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε στην ελληνική κυβέρνηση- θα αποφασίσει να έρθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικής μας Αντιπροσωπείας, ότι έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο όπου χρειάζεται η παρουσία του κι όχι επειδή κάποιοι βιάζονται και δεν επιθυμούν να καθίσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, εγγυήσεων και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει» πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here