Κοτζιάς: Η Μέρκελ παρενέβη στον Ερντογάν για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών-Εχω στείλει τις ελληνικές προτάσεις-πακέτο στα Σκόπια

Σε θετική εξέλιξη και μάλιστα σύντομα στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, ελπίζει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος όπως είπε μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, η κ Μέρκελ έχει ήδη παρέμβει προσωπικά στον Ερντογάν για το θέμα αυτό. Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε επίσης ότι εδά και μέρες έχει στείλει στα Σκόπια, τις προτάσεις του για μια λύση πακέτο στο όνομα μαζί με μελλοντικές αναπτυξιακές συνεργασίες.

Για τους Ελληνες στρατιωτικούς και τις παρεμβάσεις για επίλυση του θέματος είπε:

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Merkel είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Erdogan. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να αξιοποιηθεί ως όπλο μακροχρόνια»

Οσον αφορά τις συζητήσεις για το Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι έχει στείλει εδώ και μέρες στα Σκόπια, το σύνολο των προτάσεων μας  για το όνομα. Είπε: |Να σας δώσω μια αποκλειστικότητα. Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την πΓΔΜ, όσο και μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια.

Ο κ.Κοτζιάς είπε ακόμη ότι στη σύνοδο συζήτησαν και γιά άλλα θέματα, ανάμεσά τους και την Συρία.

«Είδαμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα αυτή. Συζητήσαμε διεξοδικά για τη Συρία. Κάναμε μια αξιολόγηση της εμπλοκής των διαφόρων κρατών στο εσωτερικό αυτού του κράτους και τους κινδύνους που υπάρχουν για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνική διαδικασία πηγαίνοντας προς τη Γενεύη και ιδιαίτερα να μην επιτρέψουμε σε τρίτες χώρες, όπως είναι η Τουρκία, να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο έναντι τρίτων κρατών ή να προσπαθούν να διατηρήσουν επί μακρόν την παρουσία τους σε αυτά. Κάναμε μία κουβέντα με την Υπουργό Εξωτερικών της Κορέας γύρω από τα ζητήματα που συνδέονται με τις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα και το διάλογο που έχει αρχίσει τώρα και θα μπορούσε να εξελιχθεί όπως η λεγόμενη Ostpolitik στη δεκαετία του 1960 και του 1970 που επέφερε την ειρήνευση στο κέντρο της Ευρώπης», επεσήμανε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here