Κοτζιάς για Τουρκία: Να τεθούν κριτήρια φιλειρηνικής διάθεσης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας για είσοδο νέων χωρών στην ΕΕ

Την επιβολή νέων κριτηρίων σχετικά με την είσοδο νέων κρατών στην ΕΕ, ζήτησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το Βουκουρέστι, φωτογραφίζοντας την Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα.

Μιλώντας μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας-Βουλγαρίας, Ρουμανίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Για την Τουρκία, όπως είπε σωστά και η Ε. Ζαχαρίεβα, κουβεντιάσαμε στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ,  στη Σόφια. Εκεί υπογράμμισα ότι στα κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να προστεθεί κι ένα κριτήριο ακόμα. Ότι υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτος που θέλει να έχει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει: Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική -και δη εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά. Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι. Τα άλλα σχόλιά μου δεν είναι γι’ αυτή τη συνάντηση».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here