Κοτζιάς για Κυπριακό: Τις συνθήκες εγγυήσεων παραβίασε η ίδια η Τουρκία-Η συζήτηση για μηχανισμό παρακολούθησης των συμφωνιών

 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάει η Τουρκία τη διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και μείνανε εκτός οποιασδήποτε πρακτικής». Αυτό τόνισε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ουσιαστική και αναλυτική απάντηση που έδωσε στο θέμα των δύο συνθηκών, εγγυήσεων και συμμαχιών, στις εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, προτείνοντας να αντικατασταθούν με μηχανισμό παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών. 

Τα τρία ερωτήματα που έθεσε ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν σε σχέση με το θέμα αυτό ήταν: Ποια μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων, ποιος θα μπορούσε να είναι ο τρόπος εφαρμογής της λύσης, πώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι αυτές οι δύο συνθήκες «ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν, τις παραβίασε η Τουρκία από όλες τις πλευρές, και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάει τη διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και μείνανε εκτός οποιασδήποτε πρακτικής».

Ερωτηθείς εάν από τουρκικής πλευράς άκουσε κάτι καινούργιο σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «όλοι λένε ότι μπορεί αύριο ίσως να μας πουν κάτι καινούργιο. Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχαν πει την τελευταία δεκαετία και νομίζουν ότι είναι καινούργιες, αλλά, όπως ξέρετε, είμαστε μελετηροί άνθρωποι και έχουμε εντοπίσει ακριβώς ποια πράγματα και από πότε επαναλαμβάνονται ως καινούργια».

Μηχανισμό παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών αντί Εγγυήσεων πρότεινε ο Ν. Κοτζιάς

Συγκεκριμένη πρόταση για την κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτης χώρας και αντικατάστασή τους με ένα μηχανισμό παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την τοποθέτησή του στην πρωινή συνεδρίαση της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που άρχισε σήμερα το πρωί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επιπροσθέτως ότι πρέπει να συμφωνηθεί ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό το σχήμα, τονίζοντας το οξύμωρο της συμμετοχής στο μηχανισμό αυτό παρακολούθησης χωρών που μέχρι σήμερα ήταν εγγυήτριες δυνάμεις. Ο κριτής, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να είναι και κρινόμενος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, οποίος τοποθετήθηκε τελευταίος επί του θέματος, αρχικά ευχαρίστησε τα ΗΕ για τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και ανέφερε ότι η Ιστορία δεν πρέπει να εγκλωβίσει ως φυλακή τους συμμετέχοντες αλλά να λειτουργήσει ως σχολείο.

Τόνισε ότι το κύριο ζήτημα είναι να απαντηθεί το ερώτημα «τι κράτος θέλουμε» επισημαίνοντας ότι η λύση θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα που είναι αποικιοκρατικά κατάλοιπα, τη στιγμή που όλα αυτά τα εγγυητικά καθεστώτα έχουν καταρρεύσει παγκοσμίως.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι στους Τουρκοκύπριους πρέπει να αποδοθούν τα μέγιστα δυνατά δικαιώματα και στους Ελληνοκύπριους να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Τα 5 σημεία  Τσαβούσογλου και η διάψευση

Με επίκεντρο τις Εγγυήσεις και τα Στρατεύματα, χθες κατά την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σκιαγράφησε τα πέντε σημεία της πρότασής του για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του ανέφερε πως η τουρκική πρόταση δεν ικανοποιεί την ε/κ πλευρά.

Τα πέντε αυτά σημεία, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, είναι:
-Αναθεώρηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων
-Αποχώρηση σημαντικού αριθμού Τούρκων στρατιωτών από την πρώτη μέρα της λύσης
-Δημιουργίας Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία θα αποτελείται από έξι μέλη (Τρεις εγγυήτριες, ε/κ και τ/κ κοινότητα, ομόσπονδη Κύπρος)
-Το Σύνταγμα να τύχει εγγύησης, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο από ποιους
-Αναθεώρηση του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών που θα παραμείνουν στο νησί

Σημειώνεται πάντως, πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, σημειώνει πως ο κ. Τσαβούσογλου δεν κατέθεσε οποιαδήποτε πρόταση.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here