Κοτζιάς: Η δήλωση Τουσκ ήταν η καλύτερη που έχει γίνει από Ε.Ε. για Τουρκία

«Η δήλωση Τουσκ ήταν η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ για την Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας του συμβουλίου των 28 υπουργών Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «ήταν η πιο ακριβής και η πιο καλή δήλωση που έχει γίνει ποτέ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διότι καθιστά φανερό και σαφές ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης και ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία  της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ότι «και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση. Η πλευρά των Σκοπίων πιστεύει ότι πρέπει να είναι μία εύκολη για αυτούς λύση, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μία λύση που να κρατάει στο χρόνο και να είναι δίκαιη». Σχολιάζοντας δε, τις αναφορές του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ περί έλλειψης ανάγκης να αλλάξει το σύνταγμα της γειτονικής προς την Ελλάδα χώρας, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι «όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της».

Τέλος, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «στο συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα της Μολδαβίας, για τα ζητήματα της Βενεζουέλας, όπως και – κατά πολύ περισσότερο – τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε έξι υπουργούς Εξωτερικών αραβικών κρατών μαζί με τους ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here