Κοτζιάς-Αναστασιάδης: Η τουρκική πλευρά δεν κάνει βήματα επίλυσης του Κυπριακού

Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, τις προτάσεις του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να καταστεί δυνατή η σύγκληση νέας διάσκεψης για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης η τουρκική πλεύρα δείχνει ότι δεν θέλει να κάνει βήμα για να λυθεί το Κυπριακό. 

Ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον κ. Αναστασιάδη, η οποία διήρκεσε 70 λεπτά, δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και για «το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να προωθήσουμε μια λύση στο Κυπριακό όσον αφορά βέβαια την εξωτερική πτυχή, που συνδέεται μαζί με το status που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς νόμου».

Μετά το Προεδρικό ο κ. Κοτζιάς μετέβη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, όπου ο Κύπριος ομόλογός του, Ιωάννης Κασουλίδης, παρέθεσε επίσημο δείπνο, με την ευκαιρία της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε αποψινές δηλώσεις του, τόνισε ότι η τουρκική πλευρά αποφεύγει να συζητήσει «ουσιώδη θέματα, που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας». Έτσι, σημείωσε, αποδεικνύεται ακριβώς ότι «δεν θέλουν να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό». Επίσης, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν θέλουν να αγγίξουν τις εγγυήσεις για να αποδώσουν τη διακοπή του διαλόγου στην υπαιτιότητα του Αναστασιάδη, λόγω εκλογών.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι «σε πλήρη σύμπλευση με την ελληνική κυβέρνηση».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόταση που έκανε χθες και αν είναι ορθά αυτά που έγραψε σχετικά η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί», απάντησε: «Έκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση. Αλλά η λύση δεν είναι με το να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και να εμμένουμε στις διαφορές που έχουμε» και σημείωσε: «Μου μιλούν για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων, αλλά είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που το αρνιόταν».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η πρότασή του είναι περίεργη και ότι «τρέχει πίσω από τις εκλογές», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άλλοι τρέχουν να κρυφτούν πίσω από σκοπιμότητες να βρεθούμε στη Γενεύη, να επαναλάβουμε εαυτούς για τα γνωστά θέματα, για να αποδώσουν στον Αναστασιάδη ότι τάχα δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε και αναλόγως του αποτελέσματος της θα δώσει στη δημοσιότητα την πρόταση που υπέβαλε χθες στον κ. Ακιντζί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here