Κοτσακάς: Νέο μοντέλο κόμματος για το νέο συλλογικό υποκείμενο ανατροπής

Κάποιοι μπορεί να φοβούνται, αλλά κανείς δεν πρότεινε ιδεολογική-πολιτική μετατόπιση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προνομιακή θέση στην αναζήτηση του νέου μοντέλου κόμματος που παγκοσμίως συζητά η Αριστερά για να απαντήσει στην ανάδυση του νέου συλλογικού υποκειμένου αλλαγής και ανατροπής, του «πρεκαριάτου» των εκατομμυρίων επισφαλώς εργαζόμενων ή ανέργων με υψηλή μόρφωση, τόνισε ο Αντώνης Κοτσακάς της γραμματείας Οργανωτικού μιλώντας Στο Κόκκινο.

Ο κ. Κοτσακάς αναφέρθηκε αρχικά στα πρώτα και μεγάλα βήματα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει την οργανωμένη του βάση:

Πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο: το διακηρυκτικό κείμενο που αποφασίστηκε ομόφωνα από την ΚΕ και δόθηκε στην δημοσιότητα

Προγραμματική αλλά και δομική αντιπολίτευση

Γείωση με το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων και ευρύτερα τον ελληνικό λαό

Απέρριψε εξάλλου τις αιτιάσεις για το διακηρυκτικό κείμενο, σημειώνοντας ότι «πάντα κάποιοι θα βρεθούν να πουν κάποια πράγματα … σημασία έχει ότι από την μεγάλη πλειοψηφία έγινε αποδεκτό, αγκαλιάστηκε … δεν συμβαίνει συχνά το ομόφωνο» της απόφασης στην ΚΕ, όπως σημείωσε.

«Μπορεί κάποιοι να φοβούνται … αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να προτείνει ιδεολογική και πολιτική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς συντηρητική κατεύθυνση, δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Να βλέπουμε και γύρω μας … το σοσιαλδημοκρατικό εγχείρημα στην Ευρώπη κατέληξε εκεί που κατέληξε -και στη χώρα μας βέβαια», όπως θύμισε.

«Εμείς δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε σε μία λογική ιδεολογικής και πολιτικής αυτάρκειας», τόνισε ο κ. Κοτσακάς, «υπάρχουν νέα, μεγάλα ζητήματα που δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχουν, π.χ. το θέμα της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης που μπήκε ήδη στην παραγωγή και θα δημιουργήσει εκατομμύρια ανέργους. Ή το μέγιστο θέμα της κλιματικής αλλαγής … δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι όπως ήταν αρκετό πριν δέκα χρόνια». Επίσης, αναδιαμορφώνονται οι στρατηγικές ζώνες επιρροής από τις υπερδυνάμεις, όλα αυτά αφορούν το μέλλον της χώρας, προσέθεσε, «η πορεία προς το συνέδριο πρέπει να ανοίξει αυτά τα ζητήματα».

«Πρέπει να ανοίξει επίσης το ζήτημα του μοντέλου του κόμματος», συνέχισε ο ίδιος, καθώς το υφιστάμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά «είναι κατάλοιπο του “κόμματος νέου τύπου” όπως διαμορφώθηκε από τον Λένιν. Το πυραμιδικό κόμμα έχει πλέον υπερβεί τα όριά του. Ήταν ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες σε περιόδους έντασης εργασίας, αλλά τώρα μπήκαμε σε περίοδο έντασης γνώσης και κεφαλαίου. Στην διανόηση της παγκόσμιας Αριστεράς είναι ανοιχτό το ζήτημα του μοντέλου … ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προνομιακή θέση, γιατί δεν έχει αγκυλωθεί από την αντίληψη του πλάνου της Γ΄ Διεθνούς, αλλά και δεν έχει ενσωματωθεί στην σοσιαλδημοκρατική διαχειριστική αντίληψη. Άρα, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζήτηση για το νέο μοντέλο κόμματος».

«Στη βιομηχανική περίοδο … συλλογικό υποκείμενο της αλλαγής ήταν το προλεταριάτο … τώρα δημιουργείται μία νέα τάξη, ένα συλλογικό υποκείμενο, το περίφημο “πρεκαριάτο” … τα εκατομμύρια επισφαλώς εργαζόμενων ή ανέργων με υψηλή μόρφωση, εκατομμύρια νέοι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι το νέο συλλογικό υποκείμενο αλλαγής και ανατροπής», είπε ο κ. Κοτσακάς.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην επικοινωνιακή «απόλυτη υπεροπλία» της συντήρησης, του συστήματος και τόνισε ότι «αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε σε επίπεδο εποικοδομήματος κορυφής, πάμε να το διαμορφώσουμε στην βάση, να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που εξακολουθούν να στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί κατανοούν, που εντάσσονται στην Προοδευτική Συμμαχία, πάμε να τους κάνουμε πομπούς, πολλαπλασιαστές της άποψής μας. Ώστε αυτό που δεν έχουμε “από τα πάνω” και κεντρικά, να το έχουμε σε κάθε χώρο, κάθε χωριό, συνοικία, πόλη, κάθε εργασιακό χώρο. Αυτό είναι το εγχείρημα … για κάποιον που παρακολουθεί την πολιτική, αυτή η διαδικασία έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αρκεί να το βλέπει απ’ έξω και από πάνω … πιο καθαρά. Γιατί από μέσα, σε φορτίζει υπέρμετρα», κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here