Κώστας Σημίτης – Κυριάκος  Μητσοτάκης:  Όμοιος ομοίω αεί πελάζει

Tου ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

 

Λέξεις άγνωστες είναι για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η αυτοκριτική και η αναγνώριση λαθών όπως φάνηκε από την ομιλία του στην Βουλή για την πανδημία, με την οποία υποστήριξε επι της ουσίας ότι η κυβέρνησή του και κυρίως ο ίδιος, τα κάνουν όλα σωστά και άγια αυτούς τους εννιά μήνες του κορονοϊού και κυρίως από τον Ιούνιο και μετά για να θωρακίσουν το ΕΣΥ και να προστατέψουν τον πληθυσμό από το δεύτερο κύμα, που πλήττει τη χώρα με χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα και με τους νεκρούς, να φτάνουν τους χίλιους μέχρι τώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης περιαυτολογεί προβάλλει το “εγω” του σε κάθε διάγγελμα του και σε κάθε ομιλία του, φροντίζοντας να κρατάει αποστάσεις από πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα, με διάθεση τις πιο πολλές φορές να ξεχωρίσει τον εαυτό του ακόμα από την δική του κυβέρνηση και τους υπουργούς του.

Παρότι ο ίδιος έχει απέναντί του την πιο ήπια αντιπολίτευση που θα μπορούσε να έχει ποτέ πρωθυπουργός της χώρας ιδίως στο θέμα του κορωνοιού, τα δικά του λάθη σήμερα τα ρίχνει στην αντιπολίτευση λες κι αυτή κυβερνά, λες κι αυτή αποφασίζει για τα περιοριστικά μέτρα, λες και η αντιπολίτευση ευθύνεται για τις ΜΕΘ που δεν επαρκούν και για εκείνες που δεν λειτουργούν ακόμα λόγω έλλειψης προσωπικού, για της προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δεν έγιναν εγκαίρως, για τα 700 λεωφορεία που δεν προμηθεύτηκε η κυβέρνηση ακυρώνοντας διαγωνισμό που ειχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον τουρισμό το Καλοκαιρι παρότι ο κορονοϊός ήταν παρών και τότε, για την χαλάρωση των μέτρων για την έλλειψη προετοιμασίας και τόσα άλλα…

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μόνος που έτρεξε να τον βοηθήσει και να τον στηρίξει – από τον πολιτικό χώρο εκτός της Ν.Δ – είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος με πρόσφατο άρθρο του επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ λέγοντας επί της ουσίας ότι ασκούν αντιπολίτευση της άρνησης και δεν βοηθούν την κυβέρνηση με δημιουργικές προτάσεις. (σ.σ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σημίτης δεν έμεινε ποτέ στα έδρανα της αντιπολίτευσης ως προεδρος του ΠΑΣΟΚ κι επομένως δεν έχει ασκήσει ποτέ αντιπολίτευση με αυτή την ιδιότητα αφού βλέποντας την ήττα του 2004 αποχώρησε από την προεδρία του κόμματος..)

Και δεν είναι τυχαίο γιατί έχουν πολλές ομοιότητες:

-Ο κ. Σημίτης κυβέρνησε με την στήριξη των πιο μεγάλων και των πιο ισχυρών μέσων ενημέρωσης της εποχής, που τον χαρακτήριζαν ως έναν σύγχρονο, ευρωπαίο, πολιτικό που θα εκσυγχρόνιζε την χώρα, σε αντίθεση με τον … λαϊκιστή – οπως τον χαρακτήριζαν τα τελευταία του χρόνια – Ανδρέα Παπανδρέου.. Την ίδια στήριξη ίσως και πιο μεγάλη έχει και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, τον οποίο τα πιο πολλά, πιο ισχυρά και πιο μεγάλα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν ως τον Μωυσή και ως τον μεσία που σώζει τάχα την χώρα μετά την ”λαίλαπα”του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ο κ. Σημίτης όπως και τώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτοκριτική και αναγνώριση λαθών. Πιστεύει επί παραδείγματι ότι στα οκτώ χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα τα είχε κάνει όλα καλά και άγια. Αν ανατρέξει κανείς στο βιβλιο του “πολιτική για μία δημιουργική Ελλάδα 1996-2004 “ αυτό θα διαπιστώσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004, μια ήττα που ήταν προδιαγεγραμμένη ένα – δύο χρόνια πριν, την είχε αποδώσει επί της ουσίας σε λάθη της προεκλογικής περιόδου (δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς σε λάθη του Γιώργου Παπανδρέου στον οποίο είχε δώσει το δαχτυλίδι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δύο μήνες πριν από τις εκλογές) και όχι σε λάθη δικά του και της κυβέρνησης του την περίοδο 2000 – 2004.

-Επίσης εκείνη την ίδια περίοδο – ιδιαίτερα ταραγμένη ενδο πασοκικά και και ενδοκυβερνητικά- ο πρώην πρωθυπουργός, όπως κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης, λειτουργούσε σαν να είναι άλλο αυτός και άλλο η κυβέρνηση και οι υπουργοί του.

-Συχνά κρατούσε αποστάσεις – σαν να μην τον αγγίζουν και να μην τον αφορούν – επιλήψιμες ενέργειες και κινήσεις συνεργατών του και στελεχών του, που ο ίδιος είχε επιλέξει και είχε κοντά του χρόνια ολόκληρα και οι οποίες είχαν αρνητικές επιπτώσεις και στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή και στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σημίτης βέβαια κυβέρνησε οκτώ χρόνια και ο κ. Μητσοτάκης ίσως να πιστεύει ότι εφαρμόζοντας την δική του τακτική θα τον φθάσει, έχοντας και την στήριξη των ΜΜΕ οπως είχε κι εκείνος τότε. Η κοινωνία όμως σήμερα έχει άλλες ανάγκες άλλες προτεραιότητες, κι αμφισβητεί πιο ευκολα και πιο γρήγορα, όσο κι αν τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να της κάνουν πλύση εγκεφάλου. Ας το έχει υπόψη του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here