Κώστας Παπαδάκης: Κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση η Χρυσή Αυγή-Ποιον κοροϊδεύει ο Μιχαλολιάκος για το καταστατικό;

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης, ξεκίνησε σήμερα την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο (Τρίτη) στη δικαστική αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Στο ακροατήριο βρέθηκε ομάδα δικηγόρων από την Ιταλία που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και ο γενικός γραμματέας της ΠΣΟ και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος. Επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης ΒασιλικόςΣία Αναγνωστοπούλου και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η πρώην βουλεύτρια Βασιλική Κατριβάνου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας και η Μάγδα Φύσσα.

«Κυρία πρόεδρε, κύριοι δικαστές και κύριοι εισαγγελείς, επεκτείνω και σε σας την απεύθυνσή μου, καθώς ο νόμος σάς δίνει το δικαίωμα δευτερολογίας.Και θέλω το δικαίωμα δευτερολογίας να ασκηθεί, στο οποίο εμπεριέχεται και το δικαίωμα ανάκλησης της εισαγγελικής πρότασης», είπε ξεκινώντας ο δικηγόρος και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «το ποινικό δίκαιο είναι δίκαιο πράξεων και όχι προθέσεων, είναι δίκαιο ευθύνης, ατομικής και όχι συλλογικής, είναι δίκαιο ευθύνης πραγματικής και όχι αντικειμενικής, είναι δίκαιο ευθύνης ποινικής και όχι πολιτικής και είναι δίκαιο αποδείξεων και όχι ενδείξεων».

Η Σύμβαση του Παλέρμο

«Η Σύμβαση του Παλέρμο πράγματι έθεσε ως βασικό στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που επιδιώκει οικονομικό όφελος, αλλά όχι ως αποκλειστικό», τόνισε ο Κ. Παπαδάκης και εξήγησε ότι «η θεσπισθείσα διάταξη κατάστρωσε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης με τρία κατ’ αρχήν βασικά στοιχεία τα οποία, παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, παραμένουν και σήμερα τυποποιώντας ένα υπαλλακτικώς μικτό αδίκημα, τελούμενο είτε με την μορφή της συγκρότησης, είτε με τη μορφή της ένταξης ή και των δύο σε οργάνωση», η οποία:

 1. αποτελείται από 3 ή περισσότερα πρόσωπα, κριτήριο ποσοτικό
 2. είναι δομημένη, κριτήριο ποιοτικό και
 3. έχει διαρκή δράση, κριτήριο χρονικό.

«Το γεγονός ότι ο νομοθέτης δεν θέλησε να αποκλείσει το έγκλημα που δεν επιδιώκει οικονομικό όφελος στη διάταξη που κατήρτισε προκύπτει αναμφισβήτητα από την αιτιολογική έκθεση του νόμου 2928/2001 όπου αναφέρεται ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σε κάθε είδους οργανωμένη εγκληματικότητα, εγκληματικότητα δηλαδή προερχόμενη από εγκληματικές οργανώσεις με όποιο όνομα και αν είναι αυτές γνωστές και ανεξάρτητα από τους ποικίλους στόχους που μπορεί να προωθούν, κοινωνική απαξία έχουν οι εγκληματικές πράξεις τους, όχι κατ’ ανάγκη οι στόχοι»», συνέχισε.

Ο δικηγόρος έφερε ως παράδειγμα οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας που δεν ανήκει ούτε στον χώρο της τρομοκρατίας ούτε στον χώρο των οικονομικών συμφερόντων το παράδειγμα των σατανιστικών οργανώσεων και γενικά του οργανωμένου διαστροφικού εγκλήματος που δεν έχει επιδίωξη οικονομικού οφέλους.

«Κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση η Χ.Α.»

«H Χρυσή Αυγή αποτελεί την κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε ποτέ η χώρα αυτή, αλλά έχει το προνόμιο να μην δικάζεται με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα και να προβάλλει εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς την κρινόμενη ένσταση», συνέχισε ο Κ. Παπαδάκης και σημείωσε ότι για τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης απαιτείται να έχουμε μια συνέχεια στη δράση της Χρυσής Αυγής από το 2008. Παρέθεσε, δε, δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και τόνισε: «Αυτά κάνει η ατιμωρησία και η αίσθηση της ασυλίας. Εξήντα ένα καταγεγραμμένα περιστατικά εν μέσω του 2012 ανάμεσα σε πληθώρα μη καταγεγραμμένων».

«Mας λέει το βούλευμα: ιεραρχική δομή, ναι• διακριτοί ρόλοι, αδιάφορο• ενεργός διαρκής δράση, βεβαίως υποχρεωτικ• συγκλίνουσα δράση, δεν είναι υποχρεωτική αλλά αποδεικνύεται όμως. Τι από αυτά δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει από 2012; Ποιο από τα έγγραφα, αρχεία ψηφιακά, από τα κινητά τους αμφισβητήθηκε ως μη γνήσιο; Δεν είναι αυτά στοιχεία ιεραρχικής δομής;», σημείωσε.

Το καταστατικό

«Δεν ξέρω σε ποια άλλη οργάνωση έχει αναζητηθεί εγκύκλιος και καταστατικό», πρόσθεσε ο Κ. Παπαδάκης και αναφερόμενος στα όσα προέκυψαν κατά το στάδιο εξέτασης των αναγνωστέων εγγράφων σχολίασε: «Διαπιστώσαμε ότι ο Μιχαλολιάκος, λίγο μετά αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου μορφώθηκε από τον Παπαδόπουλο, αντιλαμβάνεται ότι η δημοκρατία που εχθρεύεται τόσο, παρέχει μια προστασία στα κόμματα. Ο Μιχαλολιάκος αμφισβητεί το καταστατικό που προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς, αλλά στο καταστατικό που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο το 2012 γράφει στο τελευταίο άρθρο του ότι «το κόμμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ενάντια στο εθνοκτόνο μνημόνιο». Είχαμε μνημόνιο το 1992; Ποιον κοροϊδεύει ο Μιχαλολιάκος;»

«Τι είναι εκείνο όμως που τον κάνει να αμφισβητεί την έννοια του καταστατικού; Όταν αμύνεσαι ενάντια σε ένα ψέμα, το κάνεις αποδεικνύοντας την αλήθεια, όχι κατασκευάζοντας ένα άλλο ψέμα… Αλλά όσα λέει το καταστατικό αποδεικνύουν τη ναζιστική ιδεολογία και βεβαίως την εξουσία του αρχηγού», σημείωσε αφότου διάβασε αποσπάσματα του γνήσιου καταστατικού.

Η επίθεση στους Αιγύπτιους

Πολύ διεξοδικά αναφέρθηκε ο δικηγόρος στη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον των εντολέων του, των Αιγύπτιων αλιεργατών, και κατέληξε συμπεραίνοντας ότι αναδεικνύεται:

 • Η οργάνωση, η πρόβλεψη, η εξασφάλιση και συγκέντρωση των όπλων δηλαδή των λοστών, των ξύλων και των πυροσβεστήρων.
 • Η άριστη γνώση της περιοχής.
 • Η άνεση της μεταμεσονύκτιας κυκλοφορίας στην περιοχή και μάλιστα παρά το νεαρό της ηλικίας και με δίκυκλα.
 • Η πολυπρόσωπη, αποφασιστική και αιφνιδιαστική επίθεση.
 • Η προετοιμασία του χώρου της επίθεσης.
 • Η αναμφισβήτητη προηγούμενη κατόπτευση για εντοπισθούν τόσο ο Αμπουζίντ που κοιμότανε στην ταράτσα, όσο και τα σημεία από τα οποία θα επιτίθεντο στο σπίτι.
 • Ο εντοπισμός του στόχου της ταράτσας, του χώρου της εισόδου του σπιτιού για την επιλογή των μέσων της επίθεσης
 • Η επιλογή του χώρου απαρατήρητης στάθμευσης των δικύκλων προκειμένου να καταστεί δυνατή η αθόρυβη προσέγγιση στο χώρο της επίθεσης.
 • Η αδίστακτη και πολυπρόσωπη χρήση βίας από πολλούς, απρόκλητα και κατά ανυπεράσπιστου, μέχρι ανθρωποκτόνου αποτελέσματος.
 • Η ψυχραιμία και η όλη εκτίμηση και ο συντονισμός, οργανωτικά χαρακτηριστικά τα οποία δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι άνθρωποι που ενεπλάκησαν για πρώτη φορά σε βίαιες ενέργειες, τα έχουν πραγματώσει.
 • Σχέδιο διαφυγής και εξαφάνιση των πειστηρίων.
 • Θρασύτατη επίδειξη ισχύος με φωνές και με μπλούζες της Χρυσής Αυγής μέχρι και τη στιγμή της σύλληψης.
 • Διακριτοί ρόλοι και ιεραρχία μεταξύ των δραστών.

«Η πιστολιά του αφέτη»

Ετσι χαρακτήρισε ο Κ. Παπαδάκης την προαναγγελία της επίθεσης στους Αιγύπτιους από τον τότε βουλευτή και περιφερειάρχη Ιωάννη Λαγό σε ομιλία του στο Πέραμα και μάλιστα την προηγούμενη μέρα της δολοφονικής ενέργειας («από δω και πέρα οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λογαριασμό στη Χ.Α.»).

«Η υπεράσπιση κατ’ επανάληψη ζητούσε -και καλά έκανε- την πλήρη δήλωση του Λαγού και έκανε λόγο για αποσπασματική ανάγνωση, πλην όμως δεν προσκόμισε το βίντεο ολόκληρο», πρόσθεσε ο δικηγόρος και σχολίασε ότι προφανώς αυτό δεν έγινε επειδή στο βίντεο εικονίζονται οι δράστες της επίθεσης μαζί με τον Λαγό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here