Κώστας Μπίλιας: Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι  συχνές κεφαλαλγίες αποτελούν ένα αρκετά κοινό πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να επηρεάζει έντονα και με αρνητικό τρόπο την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό παραμένει υποτιμημένο, τόσο από τον ιατρικό κόσμο, από το κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον των πασχόντων, αλλά όχι σπάνια και από τους ίδιους τους πάσχοντες.Ειδικά όμως όταν είναι συχνές, οι κεφαλαλγίες μπορεί να γίνουν πραγματικά βασανιστικές, επηρεάζοντας αρνητικά την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του πάσχοντα. Με κυριότερο εκπρόσωπο την ημικρανία , η οποία χαρακτηρίζεται από κρίσεις μεγάλης έντασης που αναγκάζουν τον ασθενή συχνά να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αναλγητικών, οι συχνές κεφαλαλγίες μπορεί να οδηγούν σε ανάγκη για περιορισμό των δραστηριοτήτων του πάσχοντα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αλλά και σε μια “φοβική” συμπεριφορά, καθώς το άγχος και η ανησυχία για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα έρθει μια επόμενη κρίση συχνά οδηγούν τους πάσχοντες να αναβάλουν ή και ματαιώνουν κοινωνικές, επαγγελματικές και οικογενειακές δραστηριότητες.Με βασικό στόχο την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, των ίδιων των ασθενών αλλά και της Πολιτείας ιδρύθηκε πρόσφατα ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος που φιλοδοξεί να γίνει η δυνατή φωνή των ασθενών που πάσχουν από κεφαλαλγίες.

Μιλάμε για τις κεφαλαλγίες αλλά και για το Σύλλογο με τον Γ.Γ. του συλλόγου Κωνσταντίνο Μπίλια, εκπαιδευτικό.

*Τι σημαίνει ημικρανία για σας; Πώς θα την περιγράφατε με λίγες λέξεις;

Η ημικρανία είναι μια χρόνια πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες στην οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ασθενούς. Θα έλεγα ότι η ημικρανία μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αναγκάζοντάς τους  να απέχουν συχνά  από κοινωνικές ή οικογενειακές δραστηριότητες, ενώ  δυσκολεύει σημαντικά και την προσπάθεια που καταβάλουν στον επαγγελματικό στίβο.

Πώς είναι μία ημέρα με ημικρανία;

Μια μέρα με ημικρανία είναι μια δύσκολη μέρα. Συνήθως πριν την κρίση της ημικρανίας εμφανίζονται τα πρόδρομα συμπτώματα (πόνος στον αυχένα, κακή διάθεση, κατάθλιψη, φωτοευαισθησία, τάση για απόσυρση) που προειδοποιούν για την επερχόμενη κρίση. Σε αυτό το στάδιο αυξάνονται και τα επίπεδα του άγχους ειδικά αν η κρίση ξεκινά στον εργασιακό χώρο. Σταδιακά η ένταση του πόνου αυξάνει στο μισό μέρος του κεφαλιού και, αν σε αυτό το σημείο δεν ληφθεί κάποιο ειδικό αντιημικρανικό παυσίπονο, πολύ σύντομα ακόμα και οι πιο απλές δραστηριότητες φαντάζουν αδύνατες.

Πιστεύετε ότι οι συνθήκες ζωής επηρεάζουν την συχνότητα εμφάνισης του πόνου;

Έως ένα σημείο ναι.  Αποδεδειγμένα υπάρχουν παράγοντες πυροδότησης των κρίσεων  που, όμως, δεν είναι ίδιοι για όλους τους ημικρανικούς. Tα καθημερινά πολύωρα ωράρια στην εργασία, το είδος της εργασίας (πολύωρη χρήση υπολογιστή, εργασία σε θορυβώδες περιβάλλον κ.α.),  το άγχος και η κούραση, τα άτακτα ωράρια ύπνου και γευμάτων είναι μερικοί από τους παράγοντες που δρουν επιβαρυντικά στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ημικρανικών κρίσεων.

Πώς αποφασίσατε την ίδρυση του συλλόγου ασθενών με ημικρανία και κεφαλαλγία;

-Απ. Aυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.000.000 ασθενείς που πάσχουν από κάποια μορφής ημικρανία, δηλαδή περίπου το 10% του ενεργού πληθυσμού. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο ώστε, μέσω του Συλλόγου μας, να ενημερωθούν όλοι αυτοί οι ασθενείς για τις τρέχουσες εξελίξεις της Ιατρικής, να αποκτήσουν μια ενιαία φωνή και εκπροσώπηση και κυρίως να συνειδητοποιήσουν πως η ημικρανία μπορεί, ως ένα βαθμό, να αντιμετωπιστεί και έτσι να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Ποιες είναι οι δράσεις που σχεδιάζετε ως Σύλλογος;

Οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο Σύλλογός μας είναι η Κοινωνικοποίηση των ασθενών (δηλαδή η γνωριμία μεταξύ τους και η δημιουργία ομάδων που μοιράζονται τι ίδιο πρόβλημα και ψάχνουν από κοινού λύσεις), η Ενημέρωση ( ενημέρωση γενικού πλυθησμού, ασθενών, ιατρών και Πολιτείας) και τέλος η Ανάπτυξη Εργαλείων Έρευνας για την στατιστική μελέτη του προβλήματος των Κεφαλαλγιών στη χώρα μας.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος; Πώς ενημερώνεται ο ασθενής;

Για να εγγραφεί κάποιος στο σύλλογό μας αρκεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.kefalalgies.gr και να συμπληρώσει την αντίστοιχη φόρμα εγγραφής. Τα κανάλια επικοινωνίας και ενημέρωσης των ασθενών είναι, προς το παρόν, η ιστοσελίδα μας καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook και twitter.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here