Κόσοβο: Έρευνα για την απέλαση 6 Tούρκων αντιφρονούντων, αποπομπή υπ. Εσωτερικών και αρχηγού μυστικών υπηρεσιών

Σφοδρές αντιδράσεις και κυβερνητική κρίση με αποπομπές του υπουργού Εσωτερικών και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, προκάλεσε η υπόθεση απαγωγής και μυστικής, εξωδικαστικής μεταφοράς στη Τουρκία από το Κόσοβο, 6 Τούρκων αντιφρονούντων στον Ερντογάν που κατηγορήθηκαν ως Γκιουλενιστές. Η απαγωγή και η παράνομη μεταφορά έγινε με ιδιωτική πτήση της ΜΙΤ.

Οι έξι Τούρκοι, πέντε καθηγητές τουρκικού σχολείου στην Πρίστινα και ένας γιατρός, που θεωρούνται από την Αγκυρα αντιφρονούντες προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος αφού συνελήφθησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης των τουρκικών και των κοσοβάρικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έδωσε σήμερα εντολή για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την υπόθεση της απέλασης προς την Τουρκία σε αδιαφανείς συνθήκες των έξι Tούρκων που θεωρούνται από την Αγκυρα αντιφρονούντες προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ζήτησα από κάθε ενεχόμενο θεσμό να αποσαφηνίσει τις ευθύνες, τις ενδεχόμενες παραβάσεις του Συντάγματος ή του νόμου και να διεξαγάγει αμέσως ενδελεχή έρευνα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός του Κοσόβου έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, ο πρωθυπουργός απέπεμψε και επισήμως τον υπουργό εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Ντρίτον Γκάσι για τον ρόλο τους στην  υπόθεση αυτή.

«Οφειλαν να με ενημερώσουν για την επιχείρηση αυτή. Δεν το έκαναν. Δεν μου έχουν αρκετή εμπιστοσύνη για να μου υποβάλουν το ζήτημα, κατά συνέπεια και εγώ δεν τους έχω εμπιστοσύνη», είπε διευκρινίζοντας ότι και οι δύο αντικαταστάθηκαν από τους αναπληρωτές τους.

Οι έξι Τούρκοι, πέντε καθηγητές τουρκικού σχολείου στην Πρίστινα και ένας γιατρός, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος αφού συνελήφθησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης των τουρκικών και των κοσοβάρικων υπηρεσιών ασφαλείας.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here