Κορυφαία διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών στο διαγωνισμό εικονικής δίκης

Ακόμη μία κορυφαία  διάκριση για τη Νομική Σχολή Αθηνών.  Υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Λέκτορα Γ. Κυριακόπουλου ομάδα της Νομικής Σχολής που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο (Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition),  κατέλαβε την 5η θέση ανάμεσα στα διαγωνιζόμενα Πανεπιστήμια στην γενική κατάταξη του ενάγοντος, καθώς και την 5η θέση στα γραπτά υπομνήματα αμφοτέρων των διαδίκων μεταξύ είκοσι δύο (22) πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

H Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτές: Τα γραπτά υπομνήματα της ομάδας «περιείχαν μια εξαιρετική ανάλυση των Κανονισμών του ICAO σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς και των χρησιμοποιούμενων εννοιών του δημοσίου διεθνούς δικαίου, των ρυθμίσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), αλλά και αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), με ξεκάθαρη λογική και πρωτότυπα νομικά επιχειρήματα».

Ακόμη, κατά την ακροαματική διαδικασία, οι Ελληνίδες φοιτήτριες έλαβαν τον έπαινο των δικαστών για «την εξαιρετική προετοιμασία των επιχειρημάτων τους, που άντεχαν σε ισχυρό αντίλογο» καθώς και για τις γνώσεις τους στο επίπεδο της σχετικής νομικής πρακτικής και νομολογίας, όχι δε μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και στο επίπεδο του ICAO και του WTO.

Η επιτυχία αυτή των φοιτητριών της Νομικής,  συνιστά μια ακόμα κορυφαία διάκριση του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, στους οποίους έχει ήδη δημιουργήσει σπουδαία παράδοση.

H Νομική Σχολή Αθηνών συμμετείχε φέτος για τρίτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό, με γνωστικό πεδίο το Αεροπορικό Δίκαιο, ο οποίος διοργανώνεται από το Sarin Memorial Legal Aid Foundation (Ινδία) σε συνεργασία με το International Institute of Air and Space Law του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία).

Είναι η όγδοη φορά που ο συγκεκριμένος  διαγωνισμός οργανώνεται από τους ίδιους φορείς. Η ενασχόληση και η συμμετοχή σ’ αυτόν επιτρέπει στους φοιτητές να διευρύνουν την εμπειρία τους και να αναπτύξουν νομικούς ισχυρισμούς στο πεδίο τόσο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου αλλά και σ’ αυτό του Διεθνούς Αεροπορικού Δικαίου.

Η υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε στο ακανθώδες ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων στην αεροπορική μεταφορά, ειδικότερα δε στο κατά πόσο οι επιδοτήσεις αυτές μπορεί να είναι νόμιμες στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού ή αποτελούν αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση και οικονομική ενίσχυση αεροπορικών εταιρειών, με τελικό στόχο την απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των υπηρεσιών παροχής αερομεταφορών.

Το θέμα αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν το γενικότερο νομικό πλαίσιο των κρατικών επιδοτήσεων και την εφαρμογή τους στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, όπου οι περισσότερες σχετικές ρυθμίσεις παρέχονται με τη μορφή μη δεσμευτικών πολιτικών και κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Εξετάστηκε, επίσης, η σημασία και η εφαρμογή συγγενών ρυθμίσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Από οργανωτική άποψη, ο φετινός διαγωνισμός, που έχει ενιαίο τελικό γύρο σε παγκόσμιο επίπεδο, έγινε στη Βαλέττα της Μάλτας, από τις  6-9 Απρίλιου 2017.

Την ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούσαν οι φοιτητές  Μαρία Πολυξένη Κωφοπούλου, Γεωργία Μαρίνου και Γεωργία Σαμαρτζή (προπτυχιακές φοιτήτριες), ενώ τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο, Λέκτορα Γιώργο Κυριακόπουλο, συνεπικούρησε στην προετοιμασία της ομάδας η Καλλιόπη Ζερμιώτη, προπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της περυσινής ομάδας της Σχολής στο Διαγωνισμό.

Η εν λόγω διάκριση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά την υψηλή κατάρτιση και τις ερευνητικές ικανότητες των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη δίψα τους για μάθηση, καθώς και το υψηλότατο επίπεδό τους διεθνώς.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στη Δικηγορική Εταιρεία «Ποταμίτης Βεκρής» καθώς και στη Δικηγορική Εταιρεία «Καρατζάς & Συνεργάτες», που είχαν την ευγενή καλοσύνη να καλύψουν ουσιαστικά το σύνολο των εξόδων της όλης προετοιμασίας της ομάδας και της αποστολής στη Μάλτα, χωρίς τη συμβολή των οποίων η συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν θα ήταν εφικτή.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτητές Νομικής Ελληνικού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΔΠΘ) διακρίνονται σε ανάλογους διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης και μάλιστα αρκετές φορές πρωτεύοντας στους διαγωνισμούς , που έχουν λάβει χώρα σε διεθνή fora, όπως το Διεθνές Δικασήριο της Χάγης (του ΟΗΕ), το Δικασήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και άλλοι πιό εξειδικευμένοι τέτοιοι διαγωνισμοί που οργανώνουν σε διεθνή (περιφερειακά ή και παγκόσμια) πλαίσια, διάφοροι φορείς (διακρατικοί, η μη κρατικοί, πανεπιστημιακοί ή επαγγελματικοί). Αυτό δείχνει και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον των σπουδών Νομικής, στα Ελληνικά Πανεπιστήμια [ χωρίς να αποτελεί και αποκλειστικότητα (αφού αντίστοιχες διακρίσεις έχουν γίνει γνωστές και για άλλα επιστημονικά πεδία, θετικών ή θεωρητικών επιστημών)], παρά τα περι του αντιθέτου εντέχνως και μετ’ επιτάσεως ψευδέστατα (πλήρως και άκρως ως προς το σημείο αυτό) , διαδιδόμενα από πολλούς, κυρίως άσχετους με το θέμα : πραγματικά, οι σπουδές Νομικής και στα τρία (3) Πανεπιστήμιά μας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής) είναι αρκετά πλήρεις και ενημερωμένες (σε ευρύτερα διεθνή και συγκριτικά πλαίσια),τόσο σε θεωρητικό/μεθοδολογικοό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο (εφαρμογής), κάτι που ο υπογράφων το παρόν σχόλιο μπορεί να διαβεβαιώσει υπεύθυνα, έχοντας υην τύχη και την τιμή να μπορέσει να κάνει αυτή τη διαπίστωση από διαφορετικές σκοπίες (διδασκόμενου και διδάσκοντος) όχι μόνο στην Ελλάδα και τα ΑΕΙ της, αλλά και σε άλλα ξένα, ευρωπαϊκά: κάτι που δέχονται εξάλλου δημόσια και πολλοί ξένοι συνάδελφοί μας, καθηγητές ή δικηγόροι άλλοι νομικής τηε πράξης
    Αξήζουν λοιπόν θερμά συγαρητήρια κ α ι οι συγκεκριμμένοι φοιτητες Νομικής του ΕΚΠΑ κ α ι οι Δάσκαλοί τους, αλλά επίσης και όλοι άλλοι από άλλα ΑΕΙ (ΑΠΘ & ΔΠΓ) και οι συνάδελφοι διδάσκονες εκεί, που τους διδαξαν και τους καθοδήγησαν και είχαν αντίστοιχες επιτυχίες. Και κατι πιό συγκεκριμμένο, ας φροντίσουν μερικοί-μερικοί τις δικές τους αποτυχίες να μην τις φορτώνουν στους νέους, γιατί αυτοί αποδεικνείουν ότι δεν φταίνε σε τίποτα, τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
    Με τιμή,
    Ιωάννης Χ. Βούλγαρης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ και επίτιμος Δικηγόρος Αθηνών (ivoulga@law.duth.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here