Κορωνοϊός: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τη δημοσιοποίηση πρακτικών της επιτροπής επιστημόνων

Τροπολογία με θέμα την «Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρώτους υπογράφοντες τους Χάρη Μαμουλάκη και Ανδρέα Ξανθό.

Το πρωί, η γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» την κατάθεση της τροπολογίας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φέρει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών, πρέπει να γνωρίζουμε τις εισηγήσεις τους… Αν καταψηφίσει τη σημερινή τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί εν κρυπτώ και επικίνδυνα», προειδοποίησε η Όλγα Γεροβασίλη και αναρωτήθηκε:

«Συνέστησε αυτή η επιστημονική ομάδα τα μέτρα τα οποία τελικώς παίρνει η κυβέρνηση; Πιστεύω ότι και έχουν εργαλειοποιηθεί επιστήμονες και οι εισηγήσεις τους δεν εισακούστηκαν. Πιστεύω ότι φιλτράρονταν με κριτήριο το κυβερνητικό αφήγημα της τεράστιας επιτυχίας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Με γνώμονα την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης και όχι την ασφάλεια των πολιτών. Πολλά τα ερωτήματα και αναπάντητα εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση λοιπόν θα έπρεπε να δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα ώστε να πείσει ότι τα μέτρα που έλαβε ήταν όντως οι εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή του συλλογικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και δρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας από τον κορονοϊό (covid-19), θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, ενώ θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα, καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here