Κορωνοϊός: Συνεχίζεται το σοκ με 98 νεκρούς, 612 διασωληνωμένους και 1.667 κρούσματα

Επιπλέον 1667 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

Όπως ανέφερε ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Παπαευαγγέλου, απο τα νέα κρούσματα, 316 εντοπίστηκαν στην Αττική, 367 στη Θεσσαλονίκη, 93 στην Πιερία και 79 στην Ημαθία.

Από τα συνολικά κρούσματα, 4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κα Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη για την πορεία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα.

«Από τα νέα κρούσμα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια.

Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει nα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικης σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και όλοι οι δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα lockdown, η ανησυχία εντείνεται για την πανδημία, που επιμένει σύμφωνα με την αργή μείωση στην καμπύλη των κρουσμάτων. Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πιέζονται και οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» με γιατρούς και νοσηλευτές να καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα. Η πίεση στα νοσοκομεία της Πέλλας και της Δράμας είναι μεγάλη, ενώ με αργούς ρυθμούς μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων.

Σε υψηλό επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει μείωση στα λύματα που είχαμε δει την προηγούμενη εβδομάδα, από 18 Νοεμβρίου είχαμε μείωση 50%, την τελευταία εβδομάδα όμως βλέπουμε πολύ μικρό ρυθμό μείωσης» επεσήμανε στην ΕΡΤ πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

Η αργή μείωση στην καμπύλη των κρουσμάτων, δεν αποτυπώνεται άμεσα στον αντίστοιχο αριθμό, διασωληνωμένων και θανάτων επισημαίνουν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα να αργεί και η αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας.

Προβληματισμό δημιουργεί η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλία, η οποία εδώ και έναν μήνα περίπου παρουσιάζει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Η ανησυχία επικεντρώνεται στη Λάρισα, όπου τριψήφια ήταν πάλι χθες τα νούμερα για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100%.

Το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα θρανία εξέτασαν οι λοιμωξιολόγοι,  που τελικά αποφάσισαν ότι ειδικά για τα δημοτικά σχολεία η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα, με βάση και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here