Κορονοϊός: Ποιες χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα

Πρεμιέρα της χαλάρωσης των μέτρων στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει η Γερμανία που επιτρέπει από σήμερα να ανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 800 τετραγωνικών μέτρων. Με περισσότερα από 135.000 κρούσματα και περίπου 4.000 θανάτους η επιδημία «είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

«Η επιτυχία αυτού του σταδίου είναι εύθραυστη», προειδοποίησε η Άγνκελα Μέρκελ. «Δεν θα μπορούμε να ζήσουμε την παλιά μας ζωή για πολύ καιρό ακόμη», πρόσθεσε ο Άρμιν Λάσετ πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ενός από τα γερμανικά κρατίδια που επλήγησαν περισσότερο από τον Covid-19.

Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

«Δεν έχουμε εξέλθει από την υγειονομική κρίση», όμως «η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αργά αλλά σίγουρα», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ. «Η ζωή μας μετά την 11η Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή πριν την καραντίνα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» είπε ο ίδιος.

Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Στην Ισπανία ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων, Φερνάντο Σιμόν, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών έπεσε κάτω από το όριο των 500, στους 410 θανάτους.

Το αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί σε παγοδρόμιο της Μαδρίτης, σύμβολο της εκατόμβης νεκρών λόγω της covid-19, θα κλείσει την Τετάρτη και από τις 27 Απριλίου και μετά τα παιδιά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου.

Στη Βρετανία η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια.

Στο μεταξύ το όριο των 2.000 νεκρών ξεπεράστηκε στην Τουρκία και αυτό των 1.000 στην Αφρική, με τα τρία τέταρτα των θανάτων να καταγράφονται στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και τη Νότια Αφρική.

Στη Βραζιλία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 38.000 κρούσματα του κορονοϊού και περισσότεροι από 2.400 νεκροί ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο πήγε χθες να στηρίξει διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γενικό επιτελείο του στρατού στη Μπραζίλια και ζητούσαν την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και το κλείσιμο του Κογκρέσου. Η Λατινική Αμερική ξεπέρασε τα 100.000 κρούσματα και μετρά 5.000 θανάτους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here