Κορονοϊός: Αύξηση 80% των διασωληνωμένων σε ένα μήνα

Στις 449 ανέρχονται οι διασωληνώσεις των ασθενών σε ΜΕΘ λόγω κορονοϊού εξαιτίας της σημαντικής ανόδου των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας αύξηση κατά 80% σε σχέση με τις 4 Φεβρουαρίου.

Το δραματικό στοιχείο που διαπιστώνεται από τα δεδομένα των νοσοκομείων, είναι ότι χρειάστηκαν δύο μήνες για να υποχωρήσουν οι διασωληνώσεις στα επίπεδα των 250 από το υψηλό επίπεδο 600, και μόλις 4 εβδομάδες για να επιστρέψουμε σε μία απότομη ανοδική πορεία.

Συγκεκριμένα η πορεία των διασωληνώσεων, όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα, κινείται σε ένα δρόμο αντίστοιχο με εκείνον του Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι στις 17/11 οι διασωληνώσεις ήταν 443 δηλαδή κοντά στα σημερινά επίπεδα. Τότε βέβαια είχαν χρειαστεί μόλις 10 ημέρες για να φανεί ο διπλασιασμός των διασωληνωμένων ασθενών, ενώ τώρα κάτι αντίστοιχο έγινε μέσα σε ένα μήνα.

Μπορεί βέβαια την τρέχουσα περίοδο η άνοδος της κάλυψης των κλινών ΜΕΘ να κινείται με πιο αργό ρυθμό, αλλά η πορεία ανησυχεί. Υπάρχει βέβαια μια σχετική αισιοδοξία ότι το τρίτο κύμα της επιδημίας σταδιακά αναχαιτίζεται και ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν είναι τόσο υψηλός όσο των Νοέμβριο, όταν είχαμε φτάσει τα 3316. Πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η σταθεροποίηση του μέσου όρου εβδομάδας των νέων κρουσμάτων σε πάνω από 1800 την ημέρα, θα «τροφοδοτεί» συνεχώς τα κρεβάτια των ΜΕΘ για τουλάχιστον 10-15 ημέρες ακόμη.

Πάντως οι υγειονομικές αρχές βλέπουν με ανησυχία τη σταθεροποίηση του μέσου όρου εβδομάδας σε 400 και άνω διασωληνώσεις τη μέρα. Επίσης ανοδική τάση παρουσιάζουν και οι θάνατοι λόγω των αυξημένων νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Αττική

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη (4/3) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα ήταν 2.219, εκ των οποίων τα 1051 στην Αττική και συγκεκριμένα ανά περιοχή ήταν:

  • Ανατολική Αττική: 103
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 130
  • Δυτική Αττική: 50
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 144
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 254
  • Νήσων: 31
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 144
  • Πειραιάς: 195

Φαίνεται και πάλι ότι πρωταγωνιστεί το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται το 1 στα 4 κρούσματα της Περιφέρειας, γεγονός το οποίο συνδέεται και με τα μεταλλαγμένα στελέχη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 1606 εγχώρια κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού, εκ των οποίων τα 391 στον Κεντρικό Τομέα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική με κατειλημμένες περίπου 300 κλίνες ΜΕΘ ή το 95% αυτών που ήταν μέχρι χθες διαθέσιμες για covid.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here