Κορωνοϊός-Απροετοίμαστη η κυβέρνηση-Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία-Αδειάζουν κοινές ΜΕΘ για να τις μετατρέψουν σε Covid19-Ερχονται δωράκια σε κλινικάρχες

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, ενώ όπως αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και ΜΕΘ, παρά τις κορώνες του υπουργείου Υγείας.

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη  και ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε.

«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη.

Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Στο τραπέζι επιλεκτική αναστολή δραστηριοτήτων και όχι πλήρες κλείσιμο

Είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξήγησε ο καθηγητής αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Την αναστολή της τακτικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και την παραπομπή των μη Covid-19 περιστατικών στις χρυσοπληρωμένες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα προωθεί η κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική που είχε κατά την πρώτη φάση της επιδημίας.

Σύστημα μίας νόσου

Όπως διαφαίνεται, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η μη αξιοποίηση του χρόνου που είχε η κυβέρνηση από τον Μάρτιο και μετά για να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό ώστε να δημιουργήσει νέες κλίνες ΜΕΘ επιφέρει τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου, με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών με άλλα, εκτός Covid-19, νοσήματα, καθώς επιστρέφει στις παλιές πρακτικές της, που εφήρμοσε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, και στην τακτική του on / off της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων καταφεύγοντας σε λύσεις ανάγκης, με μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού.

Η κυβέρνηση έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να κάνει δώρα προς τους ιδιώτες φίλους της, όπως συνέβη με την περίπτωση των τεστ, οπότε πάλι η 1η ΥΠΕ προέτρεπε τους διοικητές των νοσοκομείων να στέλνουν στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο όπου επιστημονικά υπεύθυνος εμφανιζόταν ο καθηγητής εκπρόσωπος του υπουργείου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Σημειώνεται ότι οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν αδρά για να πραγματοποιήσουν τα τεστ ανίχνευσης του ιού.

Δώρο στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα

Ανάλογο δώρο βλέπουμε και με τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, καθώς τώρα, μετά την αμεριμνησία της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ στελεχώνοντας όλες τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων και τη διαμορφωθείσα κατάσταση με την αύξηση των κρουσμάτων, μεταφέρονται τα μη Covid περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά, με αποτέλεσμα όσοι έχουν χρήματα να απολαμβάνουν ιατρικής φροντίδας και όσοι δεν έχουν να είναι αφημένοι στην τύχη τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here