Κορονοϊός – Ανησυχητική εξέλιξη: Εντοπίστηκε νέο στέλεχος 10 φορές πιο μεταδοτικό

Την ώρα που ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη, έχοντας στοιχίσει ήδη τη ζωή σε περισσότερους από 775.000 ανθρώπους, ένα νέο εύρημα των επιστημόνων έρχεται να επαληθεύσει τους χειρότερους φόβους τους για τις μεταλλάξεις του ιού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, πρόσφατα οι ειδικοί ταυτοποίησαν μια μετάλλαξη του κορωνοϊού που ονομάστηκε D614G και η οποία φαίνεται να είναι 10 φορές πιο μεταδοτική από την αρχική… «έκδοση» του κορωνοϊού. Με αυτόν τον τρόπο καταρρίπτονται οι αρχικές έρευνες που οδηγούσαν στο ελπιδοφόρο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα μεταλλασσόταν τόσο γρήγορα όπως ο ιός της γρίπης.

Η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου -και στην Ευρώπη- και πλέον καταγράφηκε και στη Μαλαισία. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η μετάλλαξη δείχνει να επικρατεί σταδιακά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον ΠΟΥ, ωστόσο να εξηγεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση. 

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού διαγνώστηκε σε τρία άτομα από μια σειρά 45 κρουσμάτων που ξεκίνησαν από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου ο οποίος επέστρεψε από την Ινδία (στη Μαλαισία) και έσπασε την καραντίνα των 14 ημερών. Ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι το ίδιο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε και σε ανθρώπους που γύρισαν στη Μαλαισία μετά από επίσκεψη στις Φιλιππίνες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here