Κορωνοϊός: 92% αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik-V, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία

Τα προσωρινά αποτελέσματα για το ρώσικο εμβόλιο έναντι του νέου κορονοϊού Sputnik-V δείχνουν ότι είναι 92% αποτελεσματικό,  σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο RDIF. Τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 συμμετέχοντες στη δοκιμή, οι οποίοι έκαναν και τις δύο λήψεις του εμβολίου.

«Δείχνουμε, βάσει των δεδομένων, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Κίριλ Ντιμίτριεφ, κάνοντας λόγο για μια είδηση για την οποία οι εμπλεκόμενοι θα μιλούν μια μέρα στα εγγόνια τους.

Η δοκιμαστική φάση του εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya, πραγματοποιείται σε 29 κλινικές της Μόσχας, με τη συμμετοχή 40.000 συνολικά εθελοντών, από τους όποίους το ένα τέταρτο να λαμβάνει placebo.

Οι πιθανότητες προσβολής από τον Covid-19 των ατόμων, που εμβολιάστηκαν με το Sputnik -V, ήταν 92% χαμηλότερες, σε σχέση με εκείνους που πήραν placebo.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έρχονται δύο μέρες μετά το ελπιδοφόρο νέο ότι το εμβόλιο του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, που βρίσκεται στο μέσον της τελικής «φάσης 3» των κλινικών δοκιμών, δηλαδή ένα στάδιο πριν από την έγκριση και άρα τη μαζική παραγωγή και χορήγηση, προστατεύει αποτελεσματικά από τον κορονοϊό σε ποσοστό 90%.

«Η εμφάνιση ενός άλλου αποτελεσματικού εμβολίου – είναι καλό νέο για όλους», δήλωσε η Oksana Drapkina, επικεφαλής ενός ερευνητικού ινστιτούτου.

Ενδιαφέρον για παραγωγή του εμβολίου από την Τουρκία

Στο μεταξύ έγινε γνωστό, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Υγείας της Ρωσίας και της Τουρκίας, ότι η γειτονική χώρα ενδιαφέρεται να παράγει το το Sputnik V, σε δικές της εγκαταστάσεις.

Η Μόσχα δοκιμάζει συνολικά δύο εμβόλια κατά του ιού και ετοιμάζεται να καταχωρίσει και ένα τρίτο. Το Sputnik V θα το διαθέσει μάλιστα για εγχώρια χρήση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη τελειώσει οι δοκιμές της τελευταίας φάσης.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Υγείας εξέφρασε ενδιαφέρον για να οργανωθεί η παραγωγή του εμβολίου Sputnik V σε εγκαταστάσεις τουρκικών φαρμακοβιομηχανιών, μετά την πραγματοποίηση τοξικολογικών μελετών, όπως προβλέπεται από την εγχώρια νομοθεσία», ανέφερε το ρώσικο ΥΠ.ΕΞ.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, διαβεβαίωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τέτοιες δοκιμές. Το τουρκικό υπουργείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό, όμως ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με μήνυμά του, το οποίο ανήρτησε αργά χθες βράδυ στο Twitter.

«Ανταλλάξαμε απόψεις σε θέματα του τομέα της υγείας στα οποία συνεργαζόμαστε, κυρίως σχετικά με τις προσπάθειες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και τα διεθνή εγχειρήματα στα οποία συμμετέχουμε», δήλωσε ο Κοτζά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here