Κοροϊδία: Tους εργαζόμενους εγκαλεί η Κομισιόν για τις εισοδηματικές ανισότητες!

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI

Με έκδηλη αμηχανία και αντιστρέφοντας τη λογική και τη πραγματικότητα, σχολίασε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συμπεράσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ για την αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων στις χώρες που έχουν πληγεί βαθύτερα από την οικονομική κρίση. Ετσι, η Επίτροπος Απασχόλησης, Marianne Thyssen, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ρίχνει και πάλι τις ευθύνες στους εργαζόμενους και τα «διαρθρωτικά εμπόδια των αγορών εργασίας».

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης έθετε το θέμα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις εισοδηματικές ανισότητες «In it Together: Why Less Inequality benefits all – 2015», στην οποία διαπιστώνεται ότι «μετά την κρίση του 2008-2009, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κερδίζει 9,6 φορές περισσότερο, σε σχέση με το φτωχότερο 10%, όταν το ίδιο μέγεθος ήταν 7,1 τη δεκαετία του ’80 και 9,1 τη δεκαετία του ’90», με τις αρνητικότερες επιδόσεις στις χώρες της ΕΕ να αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Στην απάντησή της η Κομισιόν αποδέχεται κατ αρχάς τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι «αυτά τα στοιχεία δείχνουν, για παράδειγμα, ότι από την αρχή της κρίσης η εισοδηματική ανισότητα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί βαρύτερα από την κρίση».

Πιστή στη νεοφιλελεύθερη λογική που διαπνέει ακόμη τα ευρωπαϊκά όργανα και κάνοντας ένα τεράστιο λογικό άλμα, η Κομισιόν επιρρίπτει όλες τις ευθύνες των ανισοτήτων και πάλι στους εργαζόμενους. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση«η αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανισοτήτων απαιτεί να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες από τα κράτη μέλη για να καταστούν πιο ανοικτές και να μην είναι κατακερματισμένες οι αγορές εργασίας, καθώς και να καταστούν πιο αποτελεσματικά και επαρκή τα συστήματά μας κοινωνικής προστασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Στη συνέχεια της απάντησής της η Επίτροπος Thyssen υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή συνέβαλε στην εν λόγω έκθεση και κάνει εντατική χρήση των διαπιστώσεών της. Η εν λόγω έκθεση συμπληρώνει τις εργασίες των υπηρεσιών της Επιτροπής, καθώς και την τακτική έκδοση εναρμονισμένων στοιχείων σχετικά με την κοινωνική ανισότητα και την ανισότητα των εισοδημάτων στην ΕΕ, όπως οι δείκτες ανισότητας Gini, οι διαφορές αμοιβών μεταξύ των φύλων και η διασπορά του περιφερειακού ΑΕΠ» και αποκαλύπτει ότι «η Επιτροπή προετοιμάζει μια πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των κοινοτικών εναρμονισμένων στατιστικών ερευνών, μεταξύ άλλων, για τη βελτίωση της συνάφειας και της επικαιρότητας των κοινωνικών δεικτών, καθώς και για την ενίσχυση της καταλληλότητάς τους για την οικονομική εποπτεία και την ικανότητα αξιολόγησης των κοινωνικών επιπτώσεων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here