Κορεσμός στην Airbnb

Η «μόδα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb οδήγησε μοιραία και σε μείωση των εισοδημάτων. Οπως είθισται σε κάθε εμπορικό χώρο (ανοιγει π.χ. μια κρεπερί, πάει καλά, και ανοίγουν άλλες εκατό) η μεγάλη προσφορά ακινητων, είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές και να σημειωθεί μείωση των εισοδημάτων.

Αυτό μπορεί να μας είναι αδιάφορο σε ό,τι αφορά στις κινεζικές και γερμανικές εταιρείες που «ναυλώνουν» ακίνητα με το κιλό, αλλά σημαντικό για εκείνους που είχαν μόνον ένα σπίτι να διαθέσουν και ουσιαστικά ζουσαν από αυτό. Από την άλλη, τόσο οι ξένες εταιρείες ακινήτων όσο και οι μικρομεσαίοι, είχαν από κοινού διαμορφώσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές κανονικής, μακροχρόνιας ενοικίασης και είχαν καταστήσει τις τιμές των ενοικίων απλησίαστες για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

Κλαδική μελέτη από τη Διεύθυνση Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP δείχνει ότι τα έσοδα των ιδιοκτητών κατοικιών ήδη δέχονται πιέσεις, ενώ τόσο οι πληρότητες όσο και οι τιμές ανά διανυκτέρευση κινούνται πτωτικά, όταν την ίδια στιγμή ο αριθμός των καταχωρήσεων, δηλαδή των προς ενοικίαση ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας εξακολουθεί να κινείται ανοδικά.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της ICAP, βασισμένη σε κατάλληλο οικονομετρικό υπόδειγμα, τα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση θα παρουσιάσουν μεταβολές την τριετία 2019-2021.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός και η αυξημένη προσφορά ακινήτων στις πλατφόρμες Airbnb, Booking, και HomeAway είχαν ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος των εσόδων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να σημειώσει το 2018 βουτιά κατά 28% και η μέση τιμή διανυκτέρευσης των ακινήτων μείωση κατά 17%.

Το μέσο εισόδημα ανά ακίνητο, υπολογίζοντας και τον παράγοντα της πληρότητας, δηλαδή το πόσες ημέρες μισθώνεται τελικά το κάθε διαμέρισμα ή η κάθε κατοικία, υποχώρησε πέρυσι στα 58,2 ευρώ τη μέρα, όταν στο τέλος του 2017 ήταν 80,7 ευρώ.

Πολλοί ιδιοκτήτες που ακολούθησαν τη μόδα του Airbnb ανακαινίζοντας τα σπίτια τους για να τα αξιοποιήσουν στη συνέχεια μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης σχεδιάζουν τώρα να επιστρέψουν στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η ενεργοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων στην οποία υποχρεούνται να δηλώνουν τα εισοδήματα που αποκτούν όσοι ενοικιάζουν ακίνητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here