Κοντονής: Σπάει στα τρία το Πρωτοδικείο της Αθήνας-Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης-Ερχεται και η δικαστική αστυνομία

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο σε όγκο και δικαιοδοσία δικαστήριο της Ευρώπης, διαιρείται διοικητικά, καθώς δημιουργούνται δύο ακόμη Πρωτοδικεία, ένας στην Ανατολική και και ένα στη Δυτική  Αττική.

Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μετά την επίσκεψή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων και τη συνάντηση που είχε με τους προϊσταμένους και τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Όπως είπε αυτό θα γίνει με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο ενώ αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την δικαστική αστυνομία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε ακόμη την ολοκλήρωση προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση κενών θέσεων στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία.

 Αν και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις τουλάχιστον από τους δικηγόρους για την εξέλιξη αυτή, εντούτοις όπως είπε ο Σταύρος Κοντονής, η απόφαση της κυβέρνησης να σπάσει το Πρωτοδικείο σε δυο ακόμη, είναι ειλημμένη.

 

«Είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της Αθήνας. Ήδη με το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δυο πρωτοδικείων. Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά ένα παράλογο τρόπο στο πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη θα σταματήσει….Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018  θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής μέσα στο 2019».

Επόμενο βήμα η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας, η οποία θα βοηθήσει το έργο των εισαγγελέων και των δικαστών αφού θα προβλέπει όπως είπε και νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

«Δε θα υλοποιηθεί  στο σύνολό του για το σύνολο της επικράτειας , έχουμε κατά αρχάς σκοπό να υλοποιήσουμε το σχέδιο  στα 3 μεγάλα δικαστήρια της χώρας , Αθήνα, Πειραιά, και Θεσσαλονίκη» είπε ο υπουργός , ο ποιος επιπλέον ανέφερε ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για τον διορισμό των επιτυχόντων δικαστικών υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ.

«Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, και ηδύ διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά , τα οποία υπήρχαν χρόνια» κατέληξε ο Σταύρος Κοντονής.

Πηγή: Μεγάλη αλλαγή: Σπάει στα τρία το Πρωτοδικείο Αθηνών | iefimerida.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here