Κοντονής: Η υπόθεση Καγιά είναι στις επιτροπές ασύλου

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση του Τούρκου, κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφου Τουργκούτ καγιά, για τον οποίον ο Αρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοσή του, παρά το ότι την είχε ανρηθεί στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, έδωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.

«Για την υπόθεση αυτή γνωρίζω το διατακτικό και όχι το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου. Κι αυτό διότι η υπόθεση δεν είναι στα χέρια μου και κακώς δίδεται μια λανθασμένη διάσταση όσον αφορά τη διαδικασία. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει υποβάλει αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου. Επομένως οποιαδήποτε διαδικασία εκδόσεως παγώνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ασύλου. Διότι αν του παρασχεθεί πολιτικό άσυλο τότε αυτομάτως δεν τίθεται θέμα έκδοσης.

Σωστά οι συνήγοροι του κατέθεσαν αίτημα στην Επιτροπή Ασύλου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Υπάρχει πρώτος και δεύτερος βαθμός, ενώ προβλέπεται και προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι εμπλέκουν την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης από τη στιγμή που υπάρχει σε εκκρεμότητα αυτή η διαδικασία. Το κάνουν μάλλον εκ του πονηρού.  Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο άνθρωπος υποβάλει τον εαυτό του στην ταλαιπωρία μιας απεργίας πείνας, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει υποβάλει το αίτημά του στο ελληνικό κράτος περί παροχής πολιτικού ασύλου. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία της έκδοσης. Τότε θα έρθει ο φάκελος σε μένα σε περίπτωση που απορριφθεί από όλα τα όργανα (διοικητικά και δικαστικά) το αίτημά του. Συνεπώς, επαναλαμβάνω πως δεν κατανοώ γιατί ο συγκεκριμένος κρατούμενος υποβάλει τον εαυτό του σε αυτή τη δοκιμασία, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα για την υγεία του ενδεχομένως και για τη ζωή του. Θέλω να γίνει αντιληπτό από όλους ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της έκδοσης γιατί είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου, την οποία ο ίδιος και οι συνήγοροι του επέλεξαν και σωστά να δρομολογήσουν».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here