Κοντονής: «Επιστροφή στην ισονομία και τη νομιμότητα»

   Δεν έκρυψε την υπερηφάνεια του, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Κοντονής, για το αίσιο τέλος της σκληρής διαπραγμάτευσης με τις ΟΥΕΦΑ-ΦΙΦΑ όσον αφορά το περιβόητο αυτοδιοίκητο. Προεξόφλησε δε πως οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, δίχως να υπάρξει κίνδυνος αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Στο κεφάλαιο «τι παραλάβαμε ως κυβέρνηση», αναφέρθηκε στην «εκτεταμένη ανυποληψία του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, την απαξίωση από την ίδια την κοινωνία, τη διαφθορά, τις συγκρούσεις και τα επεισόδια είτε ανάμεσα σε οπαδούς, είτε ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς». Μνημόνευσε το θλιβερό περιστατικό με το νεκρό φίλαθλο του Εθνικού στην Κρήτη, τις καταστροφές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, την αναβολή μιας αγωνιστικής και τη διεξαγωγή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών. Και εξήγησε, ποιο θα είναι το κέρδος της κρατικής παρέμβασης από εδώ και μπρος:

  «Για πρώτη φορά έχουμε σε νόμο τη δυνατότητα του υπουργού, να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα και διοικητικά μέτρα. Φτάνουν μέχρι την ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης. Κανένα γήπεδο που δεν έχει  σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεν θα λάβει άδεια λειτουργίας ώστε να μπορεί να γίνει αγώνας στην Α’ Εθνική σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Εμπλέκονται στην απονομή δικαιοσύνης τακτικοί δικαστές. Γίνεται μια πρώτη αντιμετώπιση των αγώνων που είναι ύποπτοι χειραγώγησης. Καταργείται αυτή η διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 29, η οποία προέβλεπε ειδικά για το ποδόσφαιρο καθεστώς αυτονομίας. Και ερωτώ: Σε ποιον τομέα της δημόσιας ζωής το Σύνταγμα της χώρας επιφυλάσσει τέτοιο καθεστώς;». 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Σταύρος Κοντονής επισήμανε: «Δώσαμε σκληρή μάχη με τα συμφέροντα. Αυτές οι τροποποιήσεις όπως έγιναν, μπορούν να βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό. Πρώτα και κύρια σκεφτήκαμε την Εθνική ομάδα. Δεν είναι ομάδα της ομοσπονδίας, αλλά απευθύνεται στην καρδιά κάθε Έλληνα».

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια ο Παύλος Χαϊκάλης, εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ζήτησε να υπάρξει διευκρίνιση της Κυβέρνησης και διαβεβαίωση από την πλευρά της UEFA για την φράση «εσωτερικές υποθέσεις» που υπάρχει στην παράγραφο 2 του άρθρου 15.

«Έχουμε ένα θέμα κ. Υπουργέ με τη λέξη εσωτερικές στο άρθρο 15. Η UEFA χρησιμοποιεί τη λέξη own και όχι internal. Εμείς δεν θα πάρουμε την ευθύνη του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη. Όταν το απόγευμα συζητήσουμε επί των άρθρων, δεν θα ψηφίσουμε το 15, αν δεν είναι ξεκάθαρο», ανέφερε ο κ. Χαϊκάλης.  

Ιδιαίτερο χρώμα στη διαδικασία έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας, παρομοιάζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο με ζούγκλα. «Υπήρξα μοναχικός καβαλάρης όταν με χλεύαζαν και με έλεγαν γραφικό» κατέληξε…

Ο Υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ Κοντονή: «Βάζουμε πλάτη όχι μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον Υπουργό, ο οποίος έφερε ένα νομοσχέδιο για να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του και δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτό το νομοσχέδιο. Τηρήθηκαν με την τροπολογία οι επισημάνσεις Ινφαντίνο. Δεν θα παίξουμε με τις λέξεις. Να σταλεί το κείμενο και να μας απαντήσει για να τελειώνουμε. Μέχρι το τέλος της ημέρας, σας λέω πως το πρόσημο θα είναι θετικό και γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων, όλοι να κάθονται Παναγίες και να συμβαίνουν επεισόδια ακόμα και σε παιχνίδια ήσσονος σημασίας. Μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αθλιότητα; Να καθυβρίζονται μάνες; Μόνο μια φορά ένας διαιτητής είχε τα κότσια να διακόψει παιχνίδι γι’ αυτό το λόγο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here