Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση-θεσμοί-Νέα συνάντηση το Σάββατο

 

 

Το προτελευταίο βήμα πριν το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δις, έγινε κατα σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής,  οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι δύο πλευρές ζυσήτησαν όλα τα «ανοιχτά” μέτωπα όπως τα τελικά εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Νέο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 2 μ.μ. όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μαραθώνιο ενώ νωρίς το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται η συνεδρίαση του EuroWorking Group με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  ΑΜΠΕ, τα μεγάλα «αγκάθια» είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αντίθετα, σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στο ζήτημα των 100 δόσεων, όπου οι δανειστές αποδέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος, όπου ένας οφειλέτης μπορεί να βρεθεί εκτός ρύθμισης.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει επιτευχθεί συμφωνία για την επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό.  Στο ενδεχεόμενο αυτό αντέδρασε πάντως με ανακοίνωσή της η ΝΔ, επισειόντας τον κίνσυνο να που δημιουργείται για τα πρακτορεία και τους εργαζόμενους εκεί.

Τέλος, για τα γενόσημα φάρμακα, υπάρχει σύγκλιση για τη σταδιακή μείωση των τιμών τους από το 705 στο 50-40%  μέσα στην επόμενη διετία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή νέο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την υλοποίηση των εναπομεινάντων προαπαιτουμένων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για ακόμη επτά ημέρες, προκειμένου να καταρτιστεί ο κατάλογος του δεύτερου πακέτου μέτρων, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here