Κωνσταντοπούλου: Η διαπλοκή πίσω από τις επιθέσεις κατά της Επιτροπής για το χρέος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Πυρά εναντίον των εκπροσώπων της διαπλοκής που επικρίνουν τις εργασίες τις Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους αλλά και κατά του Γιώργου Στουρνάρα για έλλειψη συνεργασίας εκτόξευσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Τετάρτη για τον απολογισμό του εξάμηνου έργου της στην προεδρία της Βουλής. 

Ως ευθεία απάντηση στον πρωθυπουργό χαρακτηρίζεται η αναφορά της ότι «είναι αδιανόητο να υποστηρίζεται ότι μπορεί μια κυβέρνηση να την ρίξουν όχι εκείνοι που την πιέζουν να υλοποιήσει το αντίθετο  πρόγραμμα από αυτό που είχε δεσμευτεί αλλά εκείνοι που την πιέζουν και την στηριζουν να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει εκλεγεί».

Αναφερόμενη στο καθεστώς λειτουργίας της Βουλής και κυρίως στην διαχείριση των οικονομικών, η Ζ.Κωνσταντοπούλου πέρασε στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας καθεστώς αδιαφάνειας και χαριστικών ρυθμίσεων. Εκανε λόγο για δράση κυκλωμάτων, ενώ εκτίμησε ότι είναι ναρκοθετημένη η προσπάθεια για διαφάνεια.

Είπε ότι την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Βουλής ζητά η γνωστή «Τρόικα» της αντιπολίτευσης – ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τα τρία αυτά κόμματα να υποβάλουν πρόταση μομφής εις βάρος της, εάν το επιθυμούν.

Αποδοκίμασε τις δηλώσεις Μάρδα για την Επιτροπή για το Χρέος, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν θέλει να πιστέψει πως όσα είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ συνδέονται με την άρνησή της να συναινέσει στην παραχώρηση των αποθεματικών της Βουλής στα κρατικά ταμεία.

Απέκρουσε τις αιτιάσεις ότι χρησιμοποιεί το κανάλι της Βουλής ως εργαλείο προσωπικής προβολής και δήλωσε ότι θα αποκατασταθούν όσοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όχι όμως εκείνοι που έχουν ρουσφετολογικές συμβάσεις και δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην εργασία τους.

Συνευθύνη για το χρέος έχουν και οι εκπρόσωποι της διαπλοκής 

Σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο, άρα δεν μπορεί να πληρωθεί»,η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη θέση ότι πρεπει να αξιοποιηθεί.

«Αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων στα οποία έχουν καταφύγει κυρίως οι εκπρόσωποι της διαπλοκής γιατί αντιλαμβάνονται ότι το πόρισμα αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη».

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπεραμύνθηκε της απόφασής της να συστήσει την Επιτροπή λέγοντας πως τη χαιρέτισαν προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, ενώ υπενθύμισε ότι στις εργασίες της συμμετείχαν και πολιτειακοί παράγοντες όπως ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είναι πρωτοφανές ο Γ.Στουρνάρας να επικαλείται το τραπεζικό απόρρητο

Σε βάρος του  διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα Γιάννη Στουρνάρα η πρόεδρος της Βουλής καταλόγισε έλλειψη συνεργασίας τόσο με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και με την Επιροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens, όπου κλήθηκε επειδή ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τον συμβιβασμό με την εταιρεία. Επίσης αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τα στοιχεία κίνησης των δανειακών συμβάσεων της χώρας, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο.

«Δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικό έλεγχο του χρέους και η ΤτΕ να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των τραπεζικών συμβάσεων. Είναι πρωτοφανές να γίνεται επίκληση τραπεζικού απορρήτου έναντι της Βουλής για συμβάσεις που αφορούν το κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την κ. Κωνταντοπούλου, η έλλειψη συνεργασίας θεσμικού παράγοντα με κοινοβουλευτική επιτροπή δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά, για αυτό και το επόμενο διάστημα, μετά τη διακοπή εργασιών της Βουλής, «θα υπάρξουν και οι δέουσες διαδικασίες προκειμένου ο διοικητης της ΤτΕ να προσέλθει στις αρμόδιες επιτροπές και να χορηγήσει τα στοιχεία που οφείλει».

Εκβιασμός η πρόσφατη συμφωνία, δεν συγκρίνεται με τα άλλα μνημόνια

Στην ερώτηση εάν η εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια ασχοληθεί και με το θέμα της παρούσας συμφωνίας, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε πως η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εκβιασμός.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο του εκβιασμού, εκβιασμού ο οποίος είναι αντιδημοκρατικός, αντιθεσμικός, αντικοινοβουλευτικός, αντισυνταγματικός δεν συνιστά συμφωνία. Συμφωνία είναι μια λύση στην οποία καταλήγουν οι πλευρές όταν ενεργούν με αυτό που ονομάζουμε ελευθερία της βουλήσεως. Όταν εκλείπει η ελευθερία της βουλήσεως, αυτό δεν θεωρώ ότι είναι συμφωνία και άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο τσουβάλι και στο ίδιο καλάθι με εκείνους που ασμένως συνομολόγησαν σε βάρος της χώρας και του λαού συγκεκριμένα μέτρα απεχθέστατα παράνομα, αντισυνταγματικά» δήλωσε.

«Φυτευτή» η απόφαση παραγγελίας αγοράς συσκευών Siemens από τη Βουλή

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο ότι είναι «ναρκοθετημένη η προσπάθεια για διαφάνεια γιατί δεν συμμερίζονται όλοι η Βουλή να λειτουργεί για τον πολίτη και για διαφάνεια. Ιδίως στη διαχείριση των οικονομικών».

Χαρακτήρισε ως μία από τις αλγεινότερες στιγμές τον τρόπο «που προωθούνταν αποφάσεις στο όνομά μου για τεράστια ποσά χωρίς να γνωρίζω».

«Φυτεύτηκε απόφαση παραγγελίας αγοράς συσκευών Siemens. Ακυρώθηκε η παραγγελία αλλά αποδεικνύει πως δρουν κυκλώματα» ανέφερε ως παράδειγμα.

Έκανε λόγο για επικράτηση πρακτικών που δεν συνάδουν με χρηστή διοίκηση. «Χαριστικές διευθετήσεις για πρόσωπα φαντάσματα, καθεστώς ανασφάλειας για εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, εκμετάλλευση εργαζομένων» ανέφερε.

Κατήγγειλε λειτουργία «βαρωνιών» για συγκεριμένα κοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Δεν θέλησα να δημιουργήσω κομματική Βουλή

Η πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους εργαζόμενους λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκαθάριση του Ταμείου και ότι γνωρίζει πως δεν απόλαυσαν της ίδιας μεταχείρισης οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.

«Τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την εκκαθάριση χωρίς καμία συνεννόηση προέβησαν σε εμπορικές πράξεις και ειδικότερα μισθωτήριο του κυλικείου της Βουλής» ανέφερε.

«Αρκετά έχει κρατήσει η υπονόμευση μίας προσπάθειας αποκατάστασης» τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν τοποθέτησε νέα πρόσωπα μόνο τον γ.γ. και τον φρούραρχο, δεν προέβην σε καρατομήσεις.

«Δεν θέλησα να δημιουργήσω κομματική βουλή, ούτε κάστες ανθρώπων» είπε.

Για το Κανάλι της Βουλής

«Για το κανάλι της Βουλής που γίνονται αναφορές ότι το εκμεταλλεύομαι, δεν έκανα καμία τοποθέτηση δεν έδωσα καμία οδηγία παρά μόνο να μεταδίδονται ζωντανά οι επιτροπές της Βουλής καθώς και την οδηγία να καλύπτεται πλήρως το έργο της Βουλής» σχολίασε.

Ανακοίνωσε ότι «επειδή έχει εκτραχυνθεί ο δημόσιος λόγος για το κανάλι» αποφάσισε «για τη θέση του συντονιστή του καναλιού να αξιοποιήσω έναν άνθρωπο που υπηρετεί στο κανάλι την Κατερίνα Κατωτάκη».

Είπε δε πως «δεν εκτίμησα ποτέ τους κόλακες πολύ λιγότερο τους κόλακες όταν ματαιώνονται οι προσδοκίες τους».

Γραφείο Προϋπολογισμού

Από το στόχαστρο της κ. Κωνσταντοπούλου δεν ξέφυγε και το Γραφείο Προϋπολογισμού και τόνισε ότι «αντί να υλοποιήσει το κοινοβουλευτικό καθήκον διαφάνειας και συνδρομής στο έργο της Βουλής έκανε παρεμβάσεις εξόχως πολιτικές, συνοψίστηκαν σε ευθεία επίθεση στον πρώην υπουργό οικονομικών με στοιχεία που δεν διακρίνονται από την επιστημονικότητα που αρμόζει».

Χαρακτήρισε δυσάρεστο «να ενημερώνομαι από τα ΜΜΕ για την ύπαρξη της έκθεση» και διεμήνυσε ότι «κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν ρόλους που δεν τους έχουν ανατεθεί».

Θα αποκατασταθούν οι εργαζόμενοι, όχι αυτοί που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι στην εργασία τους

Προανήγγειλε αποκατάσταση των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αντίστοιχα μη ανανέωση «ρουσφετολογικών συμβάσεων για ανθρώπους που δεν πάτησαν ποτέ στην εργασία τους».

Ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορούσε να πει ποιοι και πόσοι ήταν αυτοί οι εργαζόμενοι. Ακόμα και οι εκπρόσωποι αυτών των ανθρώπων επί δύο μήνες δεν μπόρεσαν να το κάνουν και μου δήλωσαν την αδυναμία τους να εντοπίσουν όλους τους φερόμενους συναδέλφους τους με την ίδια σχέση εργασίας».

Σημείωσε ότι μόλις πριν από 5 ημέρες «πήραμε προσωπικά σημειώματα από εκείνους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Σχολίασε δε πως «δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν ο μόνος άνθρωπος που αποφάσισε να λύσει αυτό το θέμα δίκαια να δέχεται τέτοια επίθεση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here