Κωνσταντίνα Μπάρλα: «Φόβος ή Έρωτας»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Τρεις ερωτικές ιστορίες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Πίσω απ’ αυτές η ίδια γυναίκα…Οι πορείες έξι ανθρώπων, διαφορετικής εθνικότητας, που διασταυρώνονται και αλληλεπιδρούν κι οι ζωές τους καλπάζουν πάνω στον χάρτη που τους απλώνει η μοίρα.   Ο Βίκτωρ και η Χάνα Λίσα επιτρέπουν σε έναν έρωτα με την πρώτη ματιά να τους σημαδέψει για πάντα.   Η Νάντια και ο Φερχάτ ισορροπούν πάνω στα πλήκτρα μιας γοητευτικής διαδικτυακής σχέσης.   Ο Μάριος και η Βιολέτ γίνονται κυνηγοί και θηράματα μέσα στο δάσος του ανεκπλήρωτου πάθους.Φόβος ή έρωτας; Ένα βασανιστικό δίλημμα.

Το μυθιστόρημα «Φόβος ή Έρωτας» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ωκεανός. Αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια.

-Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με τη γραφή;

Νομίζω ότι η επιθυμία για δημιουργία ήταν η κινητήριος δύναμή μου, ο καταλύτης που με έσπρωξε να γίνω ο πιο αφοσιωμένος σύμμαχος του χαρτιού και του υπολογιστή μου. Άλλωστε ό,τι πιο όμορφο υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο είναι πάντα προϊόν μιας έντονης επιθυμίας, μίας βασανιστικής ανάγκης. Η συγγραφή είναι μία σπουδαία ευκαιρία για να επικοινωνήσεις με τον βαθύτερο εαυτό σου αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Να σταθούμε στην επικοινωνία τότε. Πείτε μας για την αποδοχή του βιβλίου σας από το αναγνωστικό κοινό.

Αν και είναι νωρίς, χαίρομαι ιδιαίτερα για το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού. Έχω πάρει πολλά συγκινητικά μηνύματα από ανθρώπους που διάβασαν το βιβλίο και μου εξομολογήθηκαν τα συναισθήματά τους ζώντας τις περιπέτειες των ηρώων. Άλλοι πάλι μου έγραψαν με ενθουσιασμό ότι το βιβλίο τους βοήθησε να κάνουν ένα όμορφο ταξίδι σε μέρη, σε πολιτισμούς και σε γνώσεις. Όμως αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ως τώρα είναι το γεγονός ότι όλοι σχολιάζουν τις τρεις αυτές λέξεις, τις λέξεις του τίτλου, φόβος ή έρωτας, αυτό το πανανθρώπινο δίλημμα. Αν και ο καθένας διαβάζει την ιστορία εντελώς διαφορετικά, η ερώτηση είναι κοινή για όλους. Τι διαλέγεις, το φως ή το σκοτάδι, τη ζωή ή τον θάνατο. Ίσως το δίλημμα που θέτει το βιβλίο να είναι πιο ρεαλιστικό από ό,τι πραγματικά πιστεύουμε. Αυτό έχω νιώσει ως τώρα από την επαφή μου με τους αναγνώστες.

Εσείς όμως πώς θα ορίζατε τον φόβο και πώς τον έρωτα;

Δεν νομίζω ότι μπορείς ουσιαστικά να τα ορίσεις. Μπορείς όμως να τους προσάψεις ιδιότητες. Θα έλεγα ότι ο φόβος υποχρεώνει ενώ ο έρωτας απελευθερώνει. Ο φόβος υποπτεύεται αλλά ο έρωτας εμπιστεύεται. Ο φόβος είναι το δηλητήριο ενώ ο έρωτας το ελιξίριο.

Διαβάζουμε στην περιγραφή του βιβλίου ότι είναι εμπνευσμένο από ανθρώπους της διπλανής ζωής, πόση αλήθεια και πόση μυθοπλασία υπάρχει τελικά στο βιβλίο;

Θα έλεγα ότι περιέχει γενναίες δόσεις και των δύο πραγμάτων. Αυτό το μυθιστόρημα είναι η αντανάκλαση πολλών ταξιδιωτικών εμπειριών μου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Εκεί είχα την τύχη να γνωρίσω φιγούρες ανθρώπων που μου κληροδότησαν με γενναιοδωρία μικρές δικές τους ιστορίες. Αυτές θέλησα να διασώσω και χρησιμοποιώντας τα τεχνάσματα της μυθοπλασίας γράφτηκε ένα βιβλίο για όλους εκείνους που αγαπούν έναν κόσμο χωρίς σύνορα και διχασμούς. Ένα βιβλίο που αρέσκεται στο διαφορετικό.

Ζείτε στην Πελοπόννησο, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας συγκεκριμένα. Προσφέρει ευκαιρίες για καλλιτεχνική δημιουργία ο τόπος σας;

Η τέχνη είναι κομμάτι της ζωής μας και είναι κάτι που κατοικεί μέσα μας, εδρεύει στις εσωτερικές μας συγκρούσεις. Ίσως το να ζεις στη γενέθλια γη να σε βοηθάει να εκφραστείς καλύτερα. Ίσως ο τόπος που αναγνωρίζεις ως πατρίδα σου να σου δίνει το θάρρος αλλά και την σιγουριά ώστε να πάρεις την απόφαση και να κάνεις αυτά που ονειρεύεσαι πραγματικότητα.

Κλείνοντας, πείτε μας μια σύντομη φράση που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας.

«Κάθε ευλογία που παραμελείται γίνεται κατάρα» έχει γράψει ο Πάουλο Κοέλο. Νομίζω ότι αξίζει πάντα να κολυμπάμε στη θάλασσα της ψυχής μας όσο βαθιά και να είναι τα νερά της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here