Κομισιόν: Ερευνα σε όλη την ΕΕ για «πειραγμένα» αυτοκίνητα της VW- Και η BMW; Η SEAT;

Να ξεκινήσουν αμέσως έρευνα σχετικά με την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού της Volkswagen καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η Κομισιόν.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Λουσιά Κοντέ, «χρειάζεται να έχουμε πλήρη εικόνα για τον αριθμό των αυτοκινήτων στα οποία εγκαταστάθηκαν συστήματα αναστολής (defeat devices), που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ισπανική Seat, θυγατρική της Volkswagen, έχει εξοπλίσει 500.000 αυτοκίνητα που έχουν κατασκευασθεί στην Ισπανία με κινητήρες ντίζελ που φέρουν το λογισμικό που παραποιεί τα στοιχεία εκπομπής ρύπων.

«Η ισπανική θυγατρική του γερμανικού ομίλου έχει μοντάρει περισσότερους από μισό εκατομμύριο από τους κινητήρες αυτούς στα αυτοκίνητα από το 2009», σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πηγές προσκείμενες στον όμιλο.

«Υπάρχουν οχήματα της Seat που είναι εξοπλισμένα με τον κινητήρα αυτό», παραδέχτηκε εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας χωρίς να αναφέρει τον αριθμό τους. Η Seat πούλησε 378.586 αυτοκίνητα το 2014 και σχεδόν δύο εκατομμύρια, με κινητήρες βενζίνης – ντίζελ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με υπολογισμούς της El Pais.

Η Volkswagen, που έχει 12 μάρκες αυτοκινήτων και φορτηγών, παραδέχτηκε ότι είχε εξοπλίσει με το επίμαχο λογισμικό παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων τους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189 που κατασκευάζει, ενώ το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ανάλογες πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Και η BMW;

Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Bild αποκάλυψε ότι παρόμοιο λογισμικό ανέπτυξε στα αυτοκίνητά της και μια ακόμη μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η BMW, το οποίο ωστόσο διαψεύδει η εταιρεία.

 30 εκατ. ευρώ η αποζημίωση του Βίντερκορν

Την ιδια στγμή έγινε γνωστό ότι  ο Μάρτιν Βίντερκορν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της VW, που παραιτήθηκε, θα εισπράξει ένα συνταξιοδοτικό πακέτο που φτάνει τα €28,5 εκατομμύρια. Επίσης, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση πρόωρης αποχώρησης που θα ξεπεράσει τα €3 εκατομμύρια ευρώ!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here